Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 3-4/3 2017. Stöd Hamnarbetarna!

Världen: Donald Trump har rätt i sina utspel kring Sverige, skrev Sverigedemokraternas latufftrumppartiordförande Jimmie Åkesson och partiets riksdagsgruppledare Mattias Karlsson i en insändare i Wall Street Journal. Fel, säger justitieminister Morgan Johansson (S) som nu ger SD-topparna svar på tal i den amerikanska tidningen. Visst har Sverige problem med kriminalitet och våld, men att situationen skulle vara värre i Sverige än någon annanstans är ”helt felaktig”, skriver ministern i en insändare. Sverige välkomnar inte terrorister tillbaka med öppna armar, menar Johansson som tillägger att risken för att råka ut för dödligt våld i Sverige jämförelsevis är väldigt låg – och dessutom har minskat de senaste 20 åren trots landets höga invandring. Enligt ministern utgör medlemmar i muslimska trossamfund cirka 1,5 procent av den svenska befolkningen. Att lägga skulden för alla problem på denna lilla minoritet är både ”absurt och farligt”, skriver han (SDS).

Sverige: Till stöd för de kämpande hamnarbetarna i Göteborg organiserar Proletären en pengainsamling till Hamnarbetarförbundet. En chans för alla arbetare i landet att visa konkret arbetarsolidaritet.– Den som vill samla in pengar på sin arbetsplats kan beställa insamlingslistor från redaktionen. Proletären kommer sedan kontinuerligt publicera rapporter från alla arbetsplatser som bidrar, så skicka gärna bilder. Ta chansen att visa konkret arbetarsolidaritet! (Proletären).

Sverige: Värnplikt ska återinföras i Sverige. Försöket med yrkesarmé har visat sig inte fungera. Det har framförallt lett till brist på soldater. Men en yrkesarmé har många andra nackdelar. Militären blir en avskild del av samhället som kan driva egna agendor och dessutom har vapen för att genomföra dem, med mera. Skyldigheten att genomgå mönstring införs den 1 juli i år och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt för kvinnor och män gäller från den 1 januari 2018 (blog.zaramis.se).

Malmö/Lund: Lundaborna kan fortsätta att andas lugnt. Halten av luftföroreningar ligger på en fortsatt låg nivå under gränsen som är satt för att skydda människor. Det visar en rapport från miljöförvaltningen i Lund (SDS).

Konsten: Anna Camner.


beckers

Courtesy Anna Camner, Beckers/konsten.net.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: