Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 2/3 2017. Världen kan bli bättre!

Världen: Mars är den första vårmånaden och Internationella Kvinnodagen firas den 8:e även detta år. Den är verkligen inte en ”opolitisk högtidsdag” som Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Internationella_kvinnodagen påstår, lika litet som 1 Maj. eller Pride. Utan en på alla sätt politisk, socialistisk och feministisk kampdag mot kvinnoförtryck och patriarkat och för ett emanciperat, klasslöst samhälle. Grundaren Clara Zetkin (1910) skulle åtminstone instämma i den beskrivningen.  (Wikipedia har kanske blandat ihop den med Mors Dag, vem vet.)

I Lund firas Utomparlamentarisk Kvinnodag på Stortorget 8/3 18.00. Välkomna!

Sverige: Aftonbladets kolumnister berömmer nu varandra i panegyriska ordalag och skryter ogenerat om hur duktiga dom tycker att de är. De verkar tro att det är kåserier de skall mata ut, trivialt småprat utan någon som helst inriktning, mera kroniker än krönikörer och varje journalist en frustrerad skönlitterär författare. Det är knappast en överdrift att läsarna av Konst & Politiks anspråkslösa små krönikor upplever dem som mer habila i jämförelse. Och att det egentligen bara är Åsa Linderborg och Jan Guillou i AB som verkligen kan skriva innehållsmässigt och stilistiskt skarpt och som ibland också gör det med bravur.

Men Kajsa Ekis Ekman i ETC är bäst. Och Bengt Lidforss, kom tillbaka!

Av kolumnister jag särskilt försöker undvika kan nämnas Marcus Birro (Nyheter24), Mats Skogkär (Sydsvenskan), Johan Norberg (Metro), Ivar Arpi (Svenska Dagbladet) och samtliga på GP. Högertroll utan vare sig språk eller insikter och en agenda som jag sånär vomerar på ity jag har så känslig matsmältning. Jag önskar mig hovsamt ett något mera intellektuellt medialandskap. Tills dess prioriterar jag vänstersajter och nyhetsportaler som libcom, counterpunch, tvflux.dk, aktuelltfokus, blog.zaramis och anarchistnews; det finns lyckligtvis mängder.

Och New York Times läser jag regelbundet (gratis!) så jag har egentligen ingen orsak att klaga.

Sverige: Rasistpolisen Peter Springare som anmäldes för hets mot folkgrupp är nu också misstänkt för olaga dataintrång.

Malmö/Lund: Blir världen bättre? Den frågan står i fokus när Lunds universitet anordnar vetenskapsvecka 6-12 mars. En av deltagarna är utrikesminister Margot Wallström (S). Jag skulle vilja säga att världen kan bli bättre. Utan Stat & Kapital alltså.

Konsten: Rysk affisch för Kvinnodagen.


women

Sovjetisk affisch från 1932 med texten: ”8 mars är dagen för arbetande kvinnors uppror mot köksslaveriet”.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: