Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 28/2 2017. Goda nyheter.

Jag upprepar: Våren är här. Snön är borta, temperaturen stiger och snart kommer solen fram. Imorgon kväll tar februari slut och då finns det ingen återvändo för vintern denna gång. Hoppas jag! Det borde kanske firas?

Världen: Här finns berättelsen om en fredlig svart varg som började besöka den lilla byn i Alaska och blev vän med både hundar och människor. http://detonate.com/my-my-that-is-one-big-dog-omg-thats-a-wolf Fotografen Nick Jans var själv vargjägare men blev omvänd och skrev en bok om denna historia istället. Något för de som roar sig med att skjuta svenska vargar kan ta lärdom av, kanhända. Bild courtesy Nick Jans/detonate.com.


dd77a48d63f5f6bc2bfdb2a8cd4ea232

Världen: Abraham Ukbagabir, 37, dömd till livstid för dubbelmordet på Ikea i Västerås, har begärt förflyttning. Han vill avtjäna sitt straff i hemlandet Eritrea (AB). Varför inte begära utväxling mot Dawit Isaak? Margot? Är du där, Margot?

Sverige: Unga har blivit alltmer restriktiva till alkohol, visar nya siffror om attityder till alkohol. Det är inte lika coolt att dricka sig full som när pappa var ung. Trenden att unga dricker mindre överraskade forskarna, både i Sverige och i Europa (svd).

Malmö/Lund: Söderlyckans skejtpark vid Mejeriet flödar i ljus. ”Ljusexperterna vi anlitade sade att detta är helt unikt. Det kommer att komma folk från när och fjärran för att studera den. Det normala är att man installerar strålkastare, men detta är en stjärnhimmel”, säger Tor Olsson, som formligt lyser själv av förtjusning, skriver Skånskan. ”Det mest otroliga av allt”, uppger han, ”är att hela anläggningen, som består av 100 ledlampor, inte drar mer än 1 200 watt. Det är ungefär lika mycket som en dammsugare” (skd.se). Stjärnhimlen har bekostats av De Lekande Barnens Fond och det tackar vi för.

Konsten: Aktivistgruppen Suohpanterror vill provocera och chockera på gränsen mellan konst och politik. Inte minst handlar det om att ge energi till det samiska samhället.
– Vårt viktigaste jobb just nu är att inspirera och ge kraft. Vi har så länge levt med att enbart överleva. Men jag känner att det är förändringar på gång, säger aktivisten Jenni Laiti. (samer.se).


jennilaiti

Courtesy Suohpanterror. Den bästa politiska konsten i  kolonialmakten Sverige kommer från ursprungsfolket i Sapmi.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 februari, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: