Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 18/2 2017. Mordiska Motståndsrörelsen – ännu en gång.

Världen: ”Is It Time to Call Trump Mentally Ill?” frågar New York Times och citerar diagnosen ’malign narcissism’ som särskilt träffande.

Sverige: I torsdags avslöjade Eskilstuna-Kuriren att administratörerna bakom den ökända sajten Granskning Sverige byggt upp en hemlig redaktion där anonyma nättroll kan få hjälp med att förvandla sina smyginspelade trollsamtal till färdiga videoklipp på Youtube. De som deltar i arbetet erbjuds ersättning om klippen får mer än 3000 klick. Nina Drakfors (sd) är hatsajtens ansikte utåt (ekuriren.se).

Sverige: GP refererar det senaste uppträdet i Göteborg av Mordiska Motståndsrörelsen i termer av ”höger- och vänstersidan”. Madeleine Axelsson på Fria.nu kommenterar: ”Kalla dem för vad de är – nazister”.

Just så. Men Göteborgsposten och Alice Teodorescu är ju numera SD:s megafon så det är inte särskilt förvånande med detta nyspråk. All terroristverksamhet i Sverige emanerar ur denna lilla grupp tungt kriminella fanatiker. Och inte bara i Sverige – all nutida terrorism är högerextrem, inklusive de religiösa fascisterna i IS. När detta ska gå upp för Säpo, Samordnaren, Samtalskompassen och Forum för Skevande Historia är ännu så länge höljt i dunkel. Tur att AFA finns.

En enkel åtgärd för att stoppa NMR vore annars att de inte längre fick abonnera på Statens beskydd och tillstånd. Vilket är fullt möjligt inom lagens ram eftersom NMR är själva definitionen på hets mot folkgrupp. Det är inte rimligt att ordningsmakten på detta sätt regelbundet ska befrämja nazism. Utan poliseskort skulle deras saga vara all på nolltid.

Malmö/Lund: Timbuktu startar falafelbaren Malmø – i Stockholm. Lund- och Malmöprofilen Timbuktu ska lära Stockholmarna om falafel. Tillsammans med Jimmy Blomberg Dali, även han en profil från Malmö, har de under en längre tid haft planer på att ”ta falafeln till Stockholm”. Det skriver Dagens Nyheter.

Konsten: Marina Abramovic är omskriven just nu som performancekonstens fixstjärna. Eller äckelkonsten kanske man kan säga med Wieneraktionisterna i åtanke. Stort drama. Nutidskonsten återspeglar inte minst det desperata effektsökandet i den utsatta konstnärsrollen. Men ibland finns här åtminstone en politisk sida som är intressant. ”Body art” känns däremot något obsolet.

marina

Courtesy Marina Abramovic.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 17 februari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: