Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 17-18/2 2017. En genuin konstupplevelse.

Världen: Vad kommer efter kapitalismen (som snart är slut)? Därom tvista både de lärde och de mindre lärde. Somliga menar att det blir ett interregnum, en längre paus, innan ett nytt system har stabiliserat sig. Kanske med små lokalsamhällen utan stat och med egendomsgemenskap. Då tänker man på Romarrikets fall som efterträddes av medeltiden (som inte bara var mörk). Folkvandringstiden talar man också om, och där finns paralleller till vår egen tids folkförflyttningar. En ny historisk period är faktiskt löftesrik, världen går inte under för att kapitalismen gör det. Får vi bara behålla världsfreden så kan nästa skede bli mycket bättre.

Sverige: Sverige har återupptagit kontakterna med Ryssland på attachénivå, enligt Svenska Dagbladet. Beslutet fattades av ÖB och försvarsdepartementet: Se där, någon har tagit sitt förnuft till fånga. Dialog är bättre än konfrontation i asymmetriska lägen. Alla borde lugna ner sig och inte handlöst glida ner i krigshetsträsket.

Malmö/Lund: Maj-Lis Hellström skriver i SDS apropå byråkraternas hot mot den fina lilla grekiska restaurangen Mediterranean och dess uteservering: ”Varför måste Lund ha en enhetlig gatubild? Det är väl snarare bra om miljöerna växlar. Jag förväntar mig att detta ’upprensningsärende’ omedelbart läggs ner”. Det gör nog de flesta Lundabor. Stadsplanefanatikerna har fortfarande inte fattat att Lund är en medeltida stad med prång, gränder och olika gatunivå. Charm kallas det. Lund är inte byggt för bilar, snarare för häst och vagn. Gilla läget, byråkrater!

Konsten: Ingela Lind skriver i DN om konstmässan i Delhi: ”Här inne är det vackert; indierna är bäst i världen på skönhet. Det är också härligt med tyger och design. Som om konstens uppgift vore en förhöjd livskänsla, starka färger och dramatiskt ornamentala effekter”. Det låter som en genuin konstupplevelse, om jag får tycka något. Konsten skall vara praktfull. När kan man få uppleva något sådant på hemmaplan?


indisk4

Courtesy Hindustan Times.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 februari, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: