Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Crimethink: Hemligheten är att börja.

Anarki är vad som händer överallt där ordning inte skapas med tvång.

Det är frihet: processen att ständigt uppfinna oss själva och våra relationer. Varje fritt förekommande process eller företeelse, en regnskog, en krets av vänner, din egen kropp – är en anarkistisk harmoni som kvarstår genom ständig förändring. Toppstyrning å andra sidan kan endast upprätthållas genom tvång: disciplinen i skolans kvarsittningsrum, fabriken, gården där bekämpningsmedel försvarar sterila rader av genetiskt modifierad majs, den bräckliga hegemonin hos en supermakt.

Anarkism är tanken att alla har rätt till självbestämmande. Ingen lag, regering eller beslutsprocess är viktigare än behoven och önskemålen hos verkliga människor. Människor ska vara fria att forma sina relationer för ömsesidig tillfredsställelse och att stå upp för sig själva som de finner lämpligt. Anarkismen är inte en dogm eller en planritning. Den är inte ett system som förmodligen skulle fungera om det bara tillämpades rätt, som demokrati, och inte heller ett mål som skall förverkligas i någon avlägsen framtid, som kommunismen. Det är ett sätt att agera som vi kan omsätta i praktiken just nu.

När vi hänvisar till något särskilt värdesystem eller tillvägagångssätt kan vi börja med att fråga: Hur fungerar det för att fördela makten? Anarkister är mot alla former av hierarki, varje valuta som koncentrerar makten i händerna på ett fåtal, varje mekanism som fjärmar oss från vår potential. Mot slutna system uppskattar vi det för oss okända, det kaos inom oss genom vilket vi kan vara fria.

När vi ser vad alla olika institutioner och mekanismer för dominans har gemensamt blir det tydligt att våra individuella kamper också är en del av något större än oss själva, något som skulle kunna sammansluta oss. När vi möts på grundval av detta sammanhang förändras allt: inte bara vår kamp, men också vår förmåga till handling, vår förmåga till glädje, känslan av att våra liv har mening. Allt som krävs för att hitta varandra är att börja agera i enlighet med en annan logik.

För att ändra allt, börja någonstans. Hemligheten är att börja.


vattenfall

Övers. S. Jacobson 2017

4 kommentarer på “Crimethink: Hemligheten är att börja.

 1. Anonym
  17 februari, 2017

  Den texten är så bra!

  Gilla

 2. http://www.seedawn.com
  23 februari, 2017

  Awesome info it is actually. My friend has been looking for this update.

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 februari, 2017 av i * CRIMETHINK och märktes , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: