Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 15/2 2017. Anarkisterna i stark medvind. Lund ska vara en trygg nazifri zon.

Världen: Anarkisterna i USA har stark medvind i det allmänna motståndet mot Donald Trump berättar New York Times. ”Antalet personer som har kommit till möten, antalet möten och antalet redan utvecklade planer för framtida aktioner har gått genom taket,” säger Legba Carrefour i en intervju. ”Vi fick 1000 anhängare i förra veckan”, säger @NYCAntifa, ett anti-fascistiskt Twitter-konto i New York. Rörelsen hävdar även att man hittar anhängare långt bortom de större tätorterna. En deltagare i det anarkistiska nätverket CrimethInc pekar på stigande närvaro och aktivitet vid sina möten. ”Vänstern ignorerar oss, högern demoniserar oss, men varje dag blir vi starkare.”


anarchists

A rioter painted an anarchy symbol during a protest in Berkeley, Calif., on Wednesday. Credit Noah Berger/European Pressphoto Agency

Världen: Oroligt i Paris efter protester mot polisvåld. Demonstranter kastade föremål mot poliser och tände eld på bilar och skräpkorgar i Parisförorter på lördagen. Spänningarna har ökat efter misstänkt polisbrutalitet när en man i Aulnay-sous-Bois greps för drygt en vecka sedan (svd.se).

Sverige: Socialdemokraterna vill göra det svårare för människor utanför EU att resa till Sverige för att ta låglönejobb, som exempelvis bärplockare (AB). Men problemet är inte utlänningarna utan de låga lönerna. Skandalerna med de thailändska bärplockarna blir inte bättre av att svenskar tar de jobben istället – det är de oseriösa arbetsgivarna som borde sättas åt. Att förbjuda arbetskraftsinvandring är ett bakvänt och ineffektivt sätt att åtgärda skurkaktiga arbetsgivare.

Malmö/Lund: Lund är en trygg kommun visar den senaste mätningen. Kan bero på att Lund är en nazifri zon. Något alla lundabor bör hjälpas åt att upprätthålla även i fortsättningen.

Konsten: I Lunds konsthalls utställning ”As told” med enorma textsjok och hackiga videos påstår Ana Teixeira Pinto att ”både socialismen och helgonkulten bara var olika framställningssätt, att de var lögner som byggde på människors godtrogenhet eller en tilltalande men långsökt strävan, totalt befriad från realism” och lägger sig därmed i fil med den högervridna konsten. Hälften av Konsthallens utrymmen är antingen tomma eller mörklagda. Ointressant och föga inbjudande.

På Färgfabriken i Stockholm 28/1-12/4 dominerar däremot det visuella när man uppmärksammar att Beckers konstnärsstipendium fyller 30 år och årets stipendiat Anna Camner.


beckers

Courtesy Anna Camner/omkonst.com.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: