Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 12/2 2017. Splittringen i SD.

Februari är den svåraste månaden fast den bara har 28 dagar men nu ljusnar det. Donald Trump möter fortsatt stenhårt motstånd och i SD är en intressant utveckling på gång – medlemmarna blir alltmer oeniga och omotiverade. Vi får hoppas att det politiska läget i Sverige också klarnar upp, gärna till vänster om var vi nu befinner oss.

trump1

Världen. Den välkände franske nationalekonomen Thomas Piketty blir rådgivare åt Benoît Hamon, Socialistpartiets kandidat till det franska presidentvalet i vår. Också i England och Portugal är en sorts vänstervridning på gång.

Sverige: Splittringen i SD. William Hahne och Gustav Kasselstrand, ledarna för Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU som uteslöts ur partiet våren 2015, har bildat ett nytt parti. En ansökan om att registrera partinamnet ”Alternativ för Sverige” har skickats in till Valmyndigheten, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Jessica Ohlson och Adam Berg, som även de uteslöts sex månader senare, är också med i det nya partiet.

Ted Ekeroth, bror till SD-profilen Kent Ekeroth och aktiv i Sverigedemokraterna i Lund, lämnar sina uppdrag i partiet. Det meddelar han i ett Facebook-inlägg som publicerades i kväll. ”Det där med att inte våga sätta ner foten, säga ifrån, tycka annorlunda? Det är ett enormt problem inom SD”, skriver han bland annat. Lundaborna kommer inte att sakna honom. Det råder fullt inbördeskrig i SD och nästan varje dag tillkommer nya antagonistiska falanger; väljarna blir allt mer förvirrade.

Nu kan Expo avslöja att även personerna bakom Folkets demonstration satsar på att ställa upp i val. Under namnet Folkets rätt 201 har de ambitionen att bilda Sveriges största parti i riksdagsvalet 2018. Frontfigur för det planerade partiet är Stefan Torssell, en återkommande talare på Folkets demonstration och skribent i den högerextrema tidningen Nya Tider.


sd2


Malmö/Lund/Konsten: Kirsebergsanstalten kan bli konstmuseum: ”Utmärkt förslag”. Ett förslag om att Kirsebergsanstalten ska bli konstmuseum har lämnats in till Malmö stad. Med över 100 röster kommer förslaget tas upp i kulturnämnden (24Malmö.se). Byggnaden är så nedgången att en totalrenovering behövs och det är naturligtvis ett steg i rätt riktning att ett ökänt fängelse avskaffas till förmån för konst och kultur.

lovepeace-jp

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 11 februari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: