Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 11/2 2017. Åttaklövern.

Världen: Kubanska läkare och hälsoexperter arbetar i Chicagos fattiga bostadsområden för att förbättra mödravården, barnomsorgen, cancerdiagnosticeringen och sjukdomens förebyggande.  Kuba har de senaste femtio åren utbildat fler än 80 000 läkare från Latinamerika, Karibien, Afrika, USA, Pakistan och Kina kostnadsfritt (riktpunkt.se).

Sverige: Tre politiska ideologier, varken mer eller mindre, omfattas i varierande utsträckning av den svenska riksdagens åttaklöver: socialliberalism, nyliberalism och rasismfascism. Partibeteckningarna är sekundära. Som ni kan se finns socialismen överhuvudtaget inte representerad och det beror icke på att den saknar folkligt stöd. Tvärtom. Det beror på att det inte finns något antikapitalistiskt  parti. Den representativa demokratin representerar alltså inte folket i sin helhet utan bara yrkespolitiska partier som spelar sin egen korporativa kasperteater högt över våra huvuden och tar sina order direkt från näringslivet och lobbyisterna. Systemet fungerar inte. Hur har det kunnat urholkas på detta sätt? Det måste kasseras och göras om.

Sverige: Påtända poliser. Cannabislukt har spridit sig i hela polishuset i Trollhättan. Ett stort beslag av cannabisplantor förvaras i polisens tekniska garage och doften har förts vidare genom ventilationssystemet. – Det var en enormt stark doft under några dagar för några veckor sedan, säger lokalpolisområdeschef Rickard Fremark till P4 Väst

Malmö/Lund: Gunnel, 87, har bara 15 grader hemma. Element som inte fungerar och fönster som inte går att stänga. Det är verkligheten för några av Akelius hyresgäster.– Jag har sagt till flera gånger, men det händer inget, säger Gunnel Gnist, 87. – Vi tycker att vi betalar för värme i lägenheten, men det får vi ju inte, säger Martin Chorell, 27. Gunnel har bott i lägenheten på Skaragatan i Helsinborg i sex-sju år, under sin tid i lägenheten har hon hon skrivit ner dagens inomhustemperatur. Det har nämligen varit kallt (KvP).

Konsten: Otto Hesselbom har vid ett par tillfällen visats på Dalslands Konstmuseum i Upperud. Hesselbom (1848 -1913) var landskapets store skildrare och en inspiratör för många. Målningen heter ”Landskap Ärran”(nwt.se).


otto

Courtesy Otto Hesselblom/nwt.se

***

Lästips: Kate Evans: Red Rosa. Verso 2015. Detta är den bästa politiska serietecknade version av Rosa Luxemburgs liv som finns. Helt enkelt lysande.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 10 februari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: