Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 9-10/2 2017. Trump hyllar Björklunds skolpolitik.

Världen: Den borgerliga skolpolitiken har inneburit usla Pisa-resultat, kapitalflykt till skatteparadis och kraftigt ökande segregering, en katastrof för elever, föräldrar, lärare och alla andra inom skolvärlden. Den är ju vanligen ett avskräckande exempel för omvärlden. Men inte för Donald Trump! Hans skolminister Betsy Devos tänker kopiera den svenska skolan med privatiseringar, vinster och allt. Hon är en mycket egenartad person (och naturligtvis miljonär) som ”inte vill ha vapenfria zoner runt skolorna eftersom det kan behövas gevär och pistoler för att skjuta eventuella grizzlybjörnar” (New York Times). Man får förmoda att korpral Björklund (L) pöser över av stolthet. Ärat ditt namn flög över jorden.

Sverige: Både Sydsvenskan och SVT lade locket på om Spiritus Mundi-skandalen, trots att Allt åt Alla erbjöd dem material redan för ett år sedan, skriver aktuelltfokus.se. Men vad kunde man vänta sig – våldsbejakarprojektet (som är ett kopiöst fiasko) vårdas ömt på borgerligt håll. Att helt oseriösa verksamheter som Spiritus Mundi letat sig in till dessa lukrativa köttgrytor utan kontroll är närmast kongenialt. Och det ville SDS inte skriva om.

Malmö/Lund: Dagbarnvårdarna i Lund avskaffas. Det är inte bra för de allra yngsta barnen som inte passar i en stor barngrupp på förskolan med många olika ansikten. Men här är det pengarna som bestämmer och inte barnens bästa som så ofta i politiska beslut. Man kan åtminstone hoppas att småbarnsgrupperna i förskolan blir mindre. Men det kostar ju också pengar. Som antagligen går till spårvägen istället.

Konsten: Nya Rågsveds Folkets hus har valts ut till Årets Konstarrangör 2017. ”Vi kämpar envist för att konsten ska finnas för alla boende i Rågsved. Hösten 2015 öppnade vi Rågsveds konsthall där vi kombinerar vandringsutställningar av professionella konstnärer med lokala konstnärer som inte har någonstans att visa upp sina verk. Vi har kö bland lokala utställare just nu som vill vara med. Barn och ungdomar uppmuntras också att skapa egen konst. I vår, till exempel, kommer vi att ha en Mandala-utställning, då kommer vi att jobba med barn ute på förskolorna” (stockholmdirekt.se).


ra%cc%8agsved

Från konsthallens invigning i september 2015.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 februari, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: