Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 7-8/2 2017. A Revolutionary Impuls.

Världen: 13 000 människor tros ha blivit hängda i militärfängelset Saydnaya i Syrien mellan 2011 och 2015, uppger Amnesty i en ny rapport. De utomrättsliga avrättningarna ska ha skett två gånger i veckan, därefter har kropparna körts till massgravar. – Det här är godkänt av högsta nivå i syriska regeringen och målet är att krossa alla former av motstånd hos den syriska befolkningen, säger Lynn Maalouf på Amnesty International.

Sverige: Hundra år efter det första samiska landsmötet samlas samer från hela Sápmi på Trondheims gator och torg. Under måndagens nationaldagsfirande och jubileum samlades mängder av människor på Trondheims torg för att delta i firandet av Samefolkets dag (folkbladet). Sverige har mycket att gottgöra för sitt koloniala förflutna.

sami


Sverige: ”Bombutredningen i Göteborg har mötts med svalt intresse från politiker och media. Det är dags att ta det högerextrema våldet och den rasistiska terrorn på allvar. När jihadisterna slår till ställs ibland en hel världsreligion mot väggen. När nazister hotar, trakasserar, misshandlar eller placerar ut sprängladdningar så frikopplas till och med brotten från den ideologi som motiverat förövarna. Det är en logik som blottar det svenska samhällets oförmåga att se och förstå den rasism som är motorn i det högerextrema våldet, skriver Expo. Det handlar för en gångs skull klart och tydligt om terrorism i Sverige. Vad gör Säpo? Jo, dom ”undersöker ett eventuellt samband…”

Malmö/Lund: Okontrollerad passkontrollant. Passkontrollanten har kallat kollegor och chefer för horunge och kuksugare, sovit på arbetstid och gått runt med chefsbindel utan behörighet. Nu ska polisens personalansvarsnämnd pröva om det räcker för uppsägning (SDS). Men det gör det väl inte – han är ju Polis?

Konsten: A Revolutionary Impulse: the Rise of the Russian Avant-Garde, Museum of Modern Art, New York (until 12 March).


 malevich2-jpg_

Courtesy Kazimir Malevich .

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: