Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 7/2 2017. Moderaternas auktoritära rötter.

Världen: En halv miljon har demonstrerat mot lättnader i korruptionslagen i Rumänien. Massdemonstrationerna i Rumänien har nu fått landets regering att backa ytterligare ett steg. Justitiedepartementet lägger ned planerna på en ändring av strafflagen, rapporterar tv-kanalen Digi 24. Motstånd lönar sig.

Sverige: Anna Kinberg Batra jämställer (v) med (sd) som hon menar båda har ”auktoritära rötter”. ”Här är det viktigt att se vad moderaterna försöker göra. Syftet är att säga att SD är ett parti som andra. Ett parti man kan samarbeta med. Moderaterna försöker tvätta SD rent genom att likställa dem med Vänsterpartiet”, skriver Jonas Sjöstedt i AB som svar på moderaternas senaste slippriga debattknep.

SD är ett rasistiskt parti med ett nazistiskt förflutet. Uttrycket ”auktoritära rötter” stämmer dessutom bäst på Moderaterna själva, som röstade bl.a. mot demokratins införande genom allmän rösträtt och mot dödsstraffets avskaffande. Man stödde också Apartheidregimen i Sydafrika och sa nej till bojkotten. För att ta ett av flera senare exempel kan vi nämna Patrik Gyllenhammar (m), kommunalpolitiker från Gotland som förklarade varför moderaterna inte ville skriva under på protesterna inför årsdagen av statskuppen i Chile: ”Chile är ingen diktatur, där förs snarast en moderat politik”. Där kan man tala om auktoritära rötter! I det avseendet är (m) och (sd) lika som bär och det är därför det känns naturligt för dem att samarbeta.

Malmö/Lund/Konsten: Jörgen Fogelquist flyttade till Lund på 1960-talet. Under sina nära fyrtio år i staden hann han lämna flera spår efter sig. Skulpturerna ”Singlande slant” på Klostergården och ”Svajande mast” i Bjerredsparken för att nämna några. Galleri Jäger & Jansson öppnar nu en retrospektiv utställning i Lund 11/2-5/3 med Fogelqvists grafik.


jo%cc%88rgen

Courtesy Jörgen Fogelqvist.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: