Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 5-6/2 2017. It’s the final countdown.

Världen: Den kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF har inlett ”den tredje fasen” i offensiven mot terrorrörelsen IS självutnämnda huvudstad al-Raqqa i norra Syrien i ett försök att helt omringa den, uppger en företrädare för rebellerna (AB). It’s the final countdown.

Världen: De brittiska husockupanter som öppnat ett härbärge i ett 160-miljonerspalats i London vräktes på onsdagen. Men i stället för att ge upp flyttade de in i det fashionabla, men tomma, grannhuset och tog de hemlösa med sig. Husockupantgruppen som kallar sig Autonomous Nation of Anarchist Libertarians, har flera erfarna medlemmar. Ted Miller säger till The Guardian att han blivit utkastad från 33 hus under de senaste sju åren. Av dessa ägdes ”omkring 25 av offshore-bolag” i skatteparadis (Arbetaren). Ockupera mera – vi blir bara flera!

Sverige: Vänsterpartiet och Centern når sitt högsta väljarstöd på flera år. Det visar en genomgång av opinionsmätningar som Sifo gjort. Tillsammans ökar de betydligt mer än Sverigedemokraterna. (V) ligger nu på 8% (ETC). Så börjar kanske SDs kräftgång.

Sverige: Samtidigt som Storbritannien är på väg att lämna EU vill Sverige undersöka möjligheterna att utöka och fördjupa sitt militära samarbete med britterna (DN). En ny Natofint verkar det som. Watch out!

Malmö/Lund: Två vänner som hade varit och spelat volleyboll under torsdagen gjorde en obehaglig upptäckt när en bil med en nazistflagga kom körandes på Amiralsgatan (24Malmö.se). Men nu får vi väl snart ta och rensa upp. Rödsvart nattvandring, någon? I Göteborg har AåA redan börjat patrullera. Bra! Malmö/Lund nazifri zon!

Konsten: Beyoncé. Konstprofessor Margaretha Rossholm Lagerlöf gör i stv en intressant komparativ bildanalys på Beyoncés gravidbilder, Boticellis målning ”Venus Födelse” och Pisanellos målning ”Prinsessa av huset Este”: http://www.svt.se/kultur/musik/konstprofessorn-har-hittade-beyonce-inspiration-till-gravidbilden 1400-talet ringde och ville höra Beyoncé sjunga.


bey

Courtesy Beyoncé/ Pisanello /svt.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: