Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Emiliano Zapata: Vems våld?

zapata1jpg


Det är inte nödvändigt för dig att berätta för oss att våld föder våld. Människorna här har känt till detta längre än du har, och för min del visste jag det för tio år sedan när ingen kom rusande ner från Washington för att tala om för Diaz att låter han bönderna leva på gräs så skulle det föda våld; eller att skjuta ner dem som bad om några ören mer per vecka skulle föda våld; eller att mata löss på fångar från ett årtionde till ett annat skulle säkert föda våld.

Nu när du ser arbetarna med Winchesters i sina händer då skyndar du dig att förklara för oss outbildade män att detta endast kommer att föda mer våld, och du säger och jag vet att historien ger dig rätt. Jag skulle bara vilja veta var vi skulle vara nu om vi slängde våra vapen och stod med hatten i hand och bugade för godsägarna och officerarna som vi gjorde före revolutionen. Mina vänner kan svara för sig själva men ni vet lika väl som jag var jag skulle vara – tre fot under marken efter en dans sex fot över.

Och du vet tydligen också att människorna som är här bara måste sluta slåss och gå för att mata maskar i graven eller löss i fängelser eller i bästa fall gå tillbaka till slaveriet, och denna tanke gör ibland människor mer våldsamma än de är till sin natur. Men de är inte barbarer som du tror. Åh, jag vet, när du kommer hit med dina kameror hälsar du på mig som om jag var president och tilltalar mig ”General”, men när du är i New York på ditt kontor med dina drinkar och dina kvinnor då skriver du och berättar för världen att jag är den mest vilda barbaren av dem alla. Är det inte så?

Men jag är inte så dum som du tror och vet lika säkert som om jag hade studerat historia: att slåss framkallar mer strider och mer blod. Du berättar att President Wilson beklagar våld men jag är inte så dum att jag frågar dig om i så fall General Pershing har gått iväg för att arbeta fredligt på fälten. Jag förstår det meningslösa våldet bättre än denne Wilson, för jag blev piskad och såg mina bröder svälta och skjutas ner då han bodde i ett stort hus med tjänare. Och jag fick höra att han var kristen. Om jag inte hade vetat detta som pojke kunde jag ha blivit en så förhärdad brottsling att jag gått med i Statens armé och nu vara en av Carranzas generaler som inte berättar att våld är vanhedrande.

Nog vet vi att våld föder våld. Vad jag skulle vilja veta är hur fred kan föda fred. För min del tror jag att när det inte finns några herrar och inga slavar, när regeringar och kyrkor utfärdar order och ingen vill lyda dem, när alla som vill ha land och frihet kan få det, och de som vill förtrycka oss inte har några vapen, då och bara då kommer fred att föda fred.

zapatanamnteckning

(Emiliano Zapata {1879-1919}. Källa: Black Flag Vol. 1, nr 8, juni 1970 / Kate Sharpley Library. Övers. S. Jacobson 2017. Fotnot: Det framgår av texten att detta är en intervju. Det blev till slut en jordreform i Mexico 1917, men Statens förtryck fanns kvar. Subcomandante Marcos och Zapatisterna i Chiapas fortsätter än idag Zapatas kamp till seger).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 februari, 2017 av i * KRÖNIKAN, * ZAPATA och märktes , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: