Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 5/2 2017. Mordiska Motståndsrörelsen.

Världen: Trump försäkrar vita nationalister (terrorister i många fall) att han inte kommer att bekämpa dem utan muslimer (alla är givetvis inte islamister) skriver Washington Post. Han har också avskedat justitieministern som inte föll honom i smaken och upphävt en HD-dom om att muslimstoppet är olagligt. Trump uppför sig alltmer som en diktator än som en president.

Världen: Moira Méndez-Romero är övertygad om att efter hur oppositionen agerat det senaste året i Venezuela skulle de inte vinna om det var val idag. ”Om det var val nu skulle folket rösta för fortsatt revolution. Utan tvekan” (Proletären). Ekonomin har också börjat hämta sig efter en period av torka, låga oljepriser och CIA-intriger.

Sverige: Åklagarmyndigheten meddelade på fredagen att Sverige-demokraternas antinazi”rättspolitiske talesperson” (!) Kent Ekeroth åtalas för misshandel (AB). Det var på tiden, och det rör sig bara om hans allra senaste av sammanlagt sex (6) krogslagsmål. Blir det fällande dom kan han rimligen inte vara kvar i Justitieutskottet (!) eller i partiet men hittills har SD alltid strukit honom medhårs och Åkessons tålamod har tydligen inga gränser varken i detta fall eller andra.

Sverige: En person hade redan häktats misstänkt för bombattentaten mot två flyktingboenden och en vänsterlokal i Göteborg – och på fredagen häktades två till.Nu ska det utredas om attentaten är nazistiska terrordåd (AB). Viktor Melin (23-åringen), Anton Thulin (20-åringen) och Jimmy Jonasson (50-åringen). Det var verkligen på tiden att Säpo fick tag på en terrorist! Hela NMR borde deporteras omedelbart.

Malmö/Lund: Nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen (även kallad Mordiska Motståndsrörelsen) misstänks ha klottrat ner flera byggnader på Lunds universitet, rapporterar flera medier. Universitetsbibliotekets entré hade även spärrats av med plastband med organisationens logga på. Enligt tidningen Lundagård ska det på en uppsatt lapp ha stått: ”Ni är så korkade att ni tror på förintelselögnen” (svd). Nu finns det ingen förintelselögn utan bara förintelseförnekelse och ”korkat” räcker inte för att beskriva den stupiditeten.

Konsten: Lotteriinspektionen hotar Sveriges Allmänna Konstförenings existens. Den sak-se17 januari 2017 informerades Sveriges Allmänna Konstförening (SAK) av den statliga myndigheten Lotteriinspektionen, att inga konstintresserade under 18 år tillåts vara medlemmar i föreningen, då det i medlemskapet ingår en lott i konstlotteriet. SAK, en ideell medlemsförening grundad 1832, har i 185 år, utan vinstintresse, främjat samtidskonsten i Sverige. Genom medlemsavgifterna stöds samtidskonstnärer, vars inköpta konstverk blir till vinster i det årliga konstlotteriet. En stor del av SAK:s verksamhet, vars kärna är konstverken i konstlotteriet, är kunskapsförmedlande genom den årliga konstboken, medlemstidningen samt utställnings- och programverksamheten till en bred och nyfiken allmänhet. Lotteriinspektionens beslut är en byråkratisk och kulturfientlig skandal. Rädda SAK!

Övrigt: För mig är det obegripligt att man kan hata främlingar. Alla är vi främlingar i någon situation. Kanske är det så att xenofober hatar människor i allmänhet – utom sig själva förstås. Absurt. Här en tecknad kommentar.


karl-stefan-sta%cc%8almetro

Courtesy Karl Stefan Ståhl/Metro.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: