Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 3/2 2017. Go tell it to the judge!

Sverige: Antalet anmälda arbetsplatsolyckor i Sverige under 2016 var hela 31 765 stycken. Antalet dödsfall brukar vara mellan 50-100 om året. Utredningstiden från olycka till prövning kan vara upp till fem år, skriver Dagens Arbete. Bristande skyddsanordningar och stress genom uppdriven arbetstakt ligger bakom de flesta fallen, och bakom dessa i sin tur finns naturligtvis arbetsköparens profithunger.

Vilket inte borde ta fem år att lista ut.

Malmö/Lund: Heidi Avellan (SDS) menar att ”Trump utestänger sig från den liberala världen”. Peka gärna ut denna liberala värld på kartan! Kanske menar hon ”de liberala värdena” som är lika omöjliga att hitta åtminstone efter 1793 och som numera alltid växlas in i pengar. Men det hela måste ändå betecknas som ett pyramidalt understatement om Trump. Ett rakt ställningstagande mot Trump, islamofobi och nyliberalism får man leta förgäves efter på ledarsidan, i Lars Åbergs Rosengårdsreportage eller i Mats Skogkärs hårdkokta utbrott. Och det väntar man sig inte heller. Man väntar sig ingenting alls.

Tänk om Lund hade en riktig dagstidning!

Malmö/Lund: Kultur- och fritidsnämnden slipper besparingar i år. Det stod klart när de rödgrönas förslag på 3,3 miljoner kronor i extrapengar fick stöd i kommunstyrelsen (SDS). Se där! Var det så svårt?

konsten

Konsten: Go tell it to the Judge!


 


judgeundermattan

Go tell it to the Judge! Courtesy undermattan.com.

***


la%cc%88stipsLästips: Vill du läsa (eller undvika att läsa) en riktigt högervriden, partisk och tendentiös skildring av den radikala vänstern i Lund, ska du läsa polisens bok ”Mellan idyll och tumult”, 2003. Från husockupationerna 1969 till 30:e november 1991 skrivs det i lundapolisens diskurs mycket föraktfullt om ”proffsdemonstranter” och ”chefsdemonstranter” –  utan den minsta reality check. Nazisterna i 30-Novemberföreningen beskrivs uppskattande som ”äldre gentlemän” och antifascisterna med en lång rad invektiv och pejorativ. Polismannen är riddaren på sin vita springare. Allt är således som vanligt.

Vad som är mer oväntat är den usla kunskapen om grundlagen. Här påstås att det finns ”lagliga” och ”olagliga” demonstrationer. Antagligen syftar man på demonstrationer med polistillstånd och demonstrationer utan polistillstånd. Båda sorterna är fullt lagliga, men detta hade inte trängt in så sent som 2003 och denna avsiktliga missuppfattning traderas vidare än idag från generation till generation. Polisen kan alltså inte ens läsa lagen. Till vilket man glatt adderar grovt övervåld och skjutningar som orsakar i genomsnitt 1 dödsfall om året i Sverige, ibland fler. Inom parentes kan nämnas att nazisterna statistik är närmast identisk. Go tell it to the Judge!

Som kompensation för detta polisiära mischmasch rekommenderas artikeln ”Betydelsen av 30 November” på denna blogg eller Pinto/Pries’ bok ”Kampen om Lund”. Där finns den faktiska berättelsen utförligt beskriven av två lundahistoriker med tillgång till allt källmaterial. Fackeltåget är nu nerlagt för alltid. Polisen och nassarna förlorade, antirasisterna vann. Så kom ihåg: motstånd lönar sig i längden. Om polisen allmänt finns artikeln ”Avveckla polisen, skapa alternativ”, också på denna blogg.

***

Veckans snyftare: ”Det är inte alltid lätt att vara en Wallenberg”. — Per Åke ”Poker” Wallenberg i DN.

vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: