Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 1-2/2 2017. Det är motståndet vi minns.

Världen: Borgmästaren i Berlin tycker av lättförklarade skäl inte att Donald Trump ska låta bygga en mur mot Mexiko. Israels premiärminister Netanyahu anser däremot att det är en bra idé, även här av uppenbara orsaker (AB).

Sverige: Ett tumult har utbrutit i samband med att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar på en gymnasieskola i Eskilstuna. Trots polisbevakning har ett antal personer samlats utanför skolan för att demonstrera, använda pyroteknik och försöka storma lokalen (AB). Ett exemplariskt exempel på motstånd. Word out!

Sverige: Uppsala universitet kommer att utreda Martin Kragh för oredlighet i forskning. Det kan Internationalen avslöja efter att ha tagit del av ett mejl från Anne Nilsson, administrativ chef för Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala. Kragh är huvudförfattare till den mycket hårt kritiserade artikeln om rysk desinformation som publicerades i Journal of Strategic Studies i början av januari, skriver Emma Lundberg i Internationalen.

Sverige: Svenskt Tärings…förlåt, Näringsliv vill se miljardnedskärningar i välfärden. I Dagens Samhälle argumenterar den marknadsliberala lobbyorganisationen för nedskärningar på ofantliga 41,5 miljarder kronor fram till år 2020 (aktuelltfokus.se)

Malmö/Lund: Spiritis Mundi-skandalen fortsätter. Stiftelsen har överösts med miljoner i Malmö för att ”motverka våldsbejakande extremism”. Nu har första årsrapporten lämnats till Allmänna arvsfonden. Den visar att Spiritus Mundi lyckats identifiera en enda person som beskrivs som radikaliserad. Men han var inte alls en yngling som tänkte bli terrorist i Islamiska statens tjänst – utan tvärtom en ung kurd som ville ansluta sig till kurdgerillan YPG, som strider mot IS i Syrien (SDS). Ett exempel på hur oseriös hela våldsbejakeri-diskursen varit redan från början. Lägg ner!

Malmö/Lund: Kulturverkstaden Stenkrossen får en tillfällig respit. Verksamheten i huset på Kastanjegatan kan eventuellt bli kvar under hela 2018 men ingen ersättningslokal är ännu ordnad (SDS). Varför är det just kulturlivet som är ständigt rivningshotat?

Konsten: Kongo, fransk-vietnamesisk graffitikonstnär: Kärlek utan gränser.


 amour-sans-frontiere-kongo120x120-2015

Courtesy Kongo: Amour Sans Frontiere, mixed media, 120 x 120 cm, 2015 (Photo courtesy of Kongo) http://www.forbes.com.

***

Citatet: ”Visst är det sant att historien skrivs av vinnarna. Men det är motståndet vi minns”. — Nivette Dawod.

lovepeace-jp

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: