Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 31/1-1/2 2017. Hovet, miljardärerna och korruptionen.

Världen: Vi har tidigare nämnt att åtta (8) miljardärer nu äger lika mycket som halva jordens fattiga befolkning (som är 1,5 miljarder människor). Diagrammet nedan visar den pågående globala fördelningstrenden: hur världens 1% rikaste personer konstant ökat sina tillgångar mellan 2010-2015. Samtidigt minskade de övriga 99 procentens tillgångar i motsvarande omfattning (Oxfam). Det går alltså åt fel håll i rasande fart.

fo%cc%88rdelning

Det kan knappast bli tydligare än så: De rika är rika därför att de fattiga är fattiga och vice versa. Detta kommer knappast att ändras inom överskådlig tid med lagar eller reformer typ Tobinskatt. Revolution däremot…! Det krävs nämligen en snabb, total, global och rättvis omfördelning av jordens tillgångar, resurser och medel. Så länge den privata egendomen inte för alltid har avskaffats kan ingenting av betydelse hända på detta område.

Sverige: Den tidigare chefen på Statens fastighetsverk blev rekommenderad av hovet när han ville hyra bostad på Rosersbergs slott, skriver Expressen. Den tidigare chefen är misstänkt för mutbrott efter att han ordnat ett lyxboende till sig själv på Rosersbergs slott. Den misstänkta korruptionshärvan rullades upp av Kalla fakta i TV4 i onsdags. Och nu får skandalen en ny vändning. Kammaråklagare Katarina Stenström Ros, som leder utredningen, har flaggat för att personal från hovet kan komma att förhöras i brottsutredningen (AB).

Korruptionsindex för Sverige är numera 9,2 vilket är strax under – Singapore !


korruption

Malmö/Lund: Gunilla Wahlberg efterträder Anders Jarfjord som varit Lundavänsterns ordförande sedan 2014. Wahlberg är sedan tidigare ersättare i vård- och omsorgsnämnden och är även ersättare i Vänsterpartiets distriktsstyrelse (SDS). Jag vet inget om henne (och inget ont heller) men spontant hade jag nog föredragit Abe Bergegård, om han nu är disponibel vill säga.

Konsten: ”På kulturfronten tycks dock det mesta ha gått i rätt riktning. Inte minst förefaller det som om det figurativa måleriet återigen flyttat fram sina positioner” skriver den eminenta konstbloggen Renovatio Mundi i en betraktelse över det politiskt ogynnsamma gångna året. Ja det var väl det jag trodde och det är inte bara önsketänkande. Den uttömda konceptualismen får äntligen maka på sig, den har nog haft sina 15 minutes of fame i den mycket långa konsthistorien. Duchamp, Beuys, Ono kommer att finnas kvar och resten spolas bort med tidens flodvåg.  Lars Vilks blir kanske sysslolös men det kan det nog vara värt sub specie aeternetatis. Sen får vi bara hoppas att högerpopulismen går samma väg.

Filmtips: Revolution. Om ryska revolutionens avantgardekonst. Visas fram till 25/2 på ett antal biografer i landet. Recenseras i Fria.nu http://www.fria.nu/artikel/126745.

vinjett2

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 januari, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: