Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 1/2 2017. Katter och konst.

Jag drömmer mycket under den mörka årstiden. I natt drömde jag om tiden på Konstvetenskap i Lund, en av de lyckligaste perioderna i mitt liv. Men där fanns också en del intriger…

Världen: För tredje dagen i rad utkämpas hårda strider mellan ukrainska militärer och azov-ukrainaproryska separatister i närheten av industristaden Avdiivka i östra Ukraina.

Striderna har hittills krävt minst 13 civila liv utöver förluster av stridande på båda sidor och är de värsta sedan parterna ingick en vapenvila i december, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kanske var det inte så förnuftigt att satsa på den högerextrema kuppregimen i Kiev, Margot? Som har stöd bl.a. av nazistiska Azov-bataljonen.

Sverige: Nu har Moderaterna träffat Sverigedemokraterna, rapporterar Aftonbladet. Enligt tidningen som talat med partiets pressekreterare ska det ha skett i riksdagshuset. sdmInga detaljer från förhandlingarna har avslöjats men (m)-framstöten har redan fått mycket hård kritik. ”Det är bra för den fortsätta utvecklingen att Sverigedemokraterna får ett större inflytande över hur landet ska styras” säger Åkesson enligt svt. Nej, ingenting kan vara sämre för Sverige och från och med nu blir (m) medskyldiga till trumpifieringen av politiken. Fimpa Jimpa! Bild courtesy Lars Pehrsson/Svd/TT.

Malmö/Lund: Föreningen Spiritus Mundi har fått miljoner i bidrag för att bekämpa våldsbejakande extremism, men enligt en granskning av SVT Nyheter Skåne är det oklart vad pengarna gått till. Nu bryter Malmö stad samarbetet med föreningen. Projektet ”Våra liv” syftar till att omvända ungdomar på väg in i extremism och är ett samarbete mellan kommunal verksamhet och ett antal föreningar, däribland Spiritus Mundi (AB). Deras hemsida är ett diffust snömos helt utan konkreta uppgifter.

Det låter både riskabelt och ogenomtänkt, men så präglas också denna verksamhet av en betydande tafatthet. Det enda konkreta extremistiska terrorhotet i Sverige kommer från nazister och högerextremister. Att (m) nu samarbetar med (sd) sänder också helt fel signaler. Antifascistisk utomparlamentarisk kamp däremot saknar helt dessa inbyggda motsägelser. Stöd den, bekämpa rasismen och lägg ner våldsbejakeriflummet.

Konsten: Det är svårt att säga om katter som motiv är konst. På nätet väller det ut roliga arrangerade kattbilder och inom måleriet är det kanske Birgitta Nilsson i Skurup med sina humoristiska tavlor man tänker på (hon har bl.a. kattifierat Munch). De sakrala antika egyptiska kattfigurerna hör också hit, helt i en klass för sig. De känns på något vis seriösare. Kanske alla dessa bilder hellre borde kallas folklore; den kände folklivsforskaren Jan-Öjvind Swahn har skrivit en del om detta i boken Älskade katter. Ja, det är lätt att älska de anarkistiska, graciösa och självständiga djuren och de är heller inte hotfulla på det sätt som hundar kan vara trots att också de från början är rovdjur. But is it Art? Nja. Snarare underhållning.


katt7


Egyptiska heliga kattfiguriner.

vinjett2

 

2 kommentarer på “Krönika 1/2 2017. Katter och konst.

  1. Lots of folks may benefit from your writing. Many thanks!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: