Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 31/1 2017. Gerillaförsvar.

Världen: Trumps islamofobi hotar konstitutionen, skriver Counterpunch och nämner också britternas massiva motstånd mot Trumps statsbesök i landet. Och Huffington Post berättar att amerikanska diplomater protesterar mot utestängningen av muslimer från USA. Motståndet har bara börjat.

Sverige: Försvarsmakten säger ja till en ny värnplikt med start nästa år. Den skulle innebära att de första värnpliktiga kallas till mönstring i höst. Förslaget innebär att en mönstringsplikt införs den 1 juli år och att de första värnpliktiga födda 1999 och år 2000 kallas till mönstring under hösten (AB).

Ett folkförsvar är i alla fall bättre än en yrkesarmé, men det borde omorganiseras och demokratiseras helt så att hierarkin avskaffas och ersätts med av soldatrådet valda befäl, samt att utbildningen fokuseras på gerillakrigföring. Och att civilförsvaret inriktas på atombombssäkra skyddsrum som räcker åt hela befolkningen, inte bara åt statsledning och generaler som fallet är idag. Den reformen är det enda vettiga och realistiska i det internationella dagsläget.

Malmö/Lund: Vens värdefulla natur ska skyddas mot exploatering, samtidigt som det ska byggas nytt. Efter att kommunen förlorat i högsta instans finns det numera riktlinjer i stället för områdesbestämmelser för den 750 hektar stora ön (HD). Det går inte att sitta på två stolar samtidigt (om man inte har en särskilt bred byråkratbak). All ytterligare bebyggelse hotar naturvärdena på Ven.

Konsten: Jon Pärson. Under lördagen öppnar utställningen Retroperspektiv på konstnärshuset Svavel på Tändsticksgränd 23, Jönköping. Med ett enda horisontellt streck i mitten av nedanstående målning hade man haft en sorts spegling; men det kan förstås inte jag bestämma; konstnären har säkert sina skäl till varför han gjort som han gjort..Jag gissar på vattenlöslig oljefärg, men det ser faktiskt ut som akvarell. Snyggt.


jon3

 Courtesy Jon Pärson (bilden förefaller beskuren).

lovepeace-jp

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 januari, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: