Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 24/1 (2) 2017. Konst mot det totalitära kapitalet.

Världen: Israeliska regeringen har godkänt byggande av 2.500 bostäder på den av Israel ockuperade Västbanken. Det uppger tidningen Washington Post, med hänvisning till ett uttalande från landets försvarsminister Avigdor Lieberman. En talesperson för palestinske presidenten Mahmoud Abbas fördömer Israels planer på utbyggnaden (dn.se).

Detta är en av de första effekterna av Trumps makttillräde och hans Israelvänliga politik: ockupanterna har nu fritt fram att skövla Palestina med fortsatt land grabbing. Och Trump går längre än så: Han vill flytta amerikanska ambassaden från Tel Aviv till det omstridda Jerusalemområdet.

Sverige: M vill ”förhandla med SD i enskilda frågor”. Enligt Anna Kinberg Batra är Moderaterna nu redo att inte bara samtala utan även förhandla med SD i enskilda frågor (svt.se). Det handlar alltså om ett sluttande plan som bara SD, om någon, kan glädjas åt. Vad nästa steg i den utvecklingen innebär är inte svårt att föreställa sig: SD och dess rasistiska politik ökar alltmer sitt inflytande i Sveriges riksdag.

Malmö/Lund: SVT:s kunskapsprogram ”Fråga Lund” kommer tillbaka för ännu en säsong i höst. Programmet hade nypremiär i fjol efter att tidigare ha sänts mellan 1962 och 2000.(UNT). Med en annan programledare än Kristian Luuk kunde det vara en bra idé.

Konsten: Riiko Sakkinens politiska popkonst. Riiko säger att det bästa sättet att påverka det som han kallar den “totalitära kapitalismen” är inifrån. Han vill inte flytta ut i skogen och leva på bär även om han på så sätt kunde föregå med gott exempel. – Jag vill inte att vi ska gå tillbaka till stenåldern. Jag motsätter mig inte samhället, utan det rådande politisk-ekonomiska systemet, säger Sakkinen (Svenska Yle).


riiko2

Courtesy Riiko Sakkinen.

***

2 comments on “Krönika 24/1 (2) 2017. Konst mot det totalitära kapitalet.

  1. Karl
    28 januari, 2017

    Very soon this web site will be famous among all blogging and site-building people,
    due to it’s pleasant articles

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 24 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: