Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 19-20/1 2017 (2). Kvinnorna mot Trump, Kyrkan mot SD, Gambia mot diktatorn – och (m) mot konsten.

Världen: Den senegalesiska arméns talesperson Abdou Ndiaye bekräftar för nyhetsbyrån AP att trupper har tagit sig in i Gambia och är på väg till huvudstaden Banjul. AP:s journalister har sett minst 20 militärfordon vid gränsstaden Karang.– Det skulle vara dumt av den förre presidenten att försöka utmana de senegalesiska trupperna. Även om han skulle vilja så är jag inte säker på att han har fullt stöd av den egna militären. Jag tror att han kommer att lämna landet de kommande dagarna (AB). Än så länge ser det ut att bli en fredlig lösning på konflikten. Avgå, Jammeh!

Världen: Hundratusentals kvinnor väntas demonstrera mot Trump i samband med att han svärs in som president i USA i Washington DC 21 januari.

Världen: Den turkiska diktaturen plockar bort evolutionsteorin från landets biologilektioner. Turkiets utbildningsminister İsmet Yılmaz meddelade i fredags vilka nya förändringar som kommer att ske i landets skolor. En av förändringarna är att evolutionsteorin försvinner från landets biologilektioner. Sedan tidigare har skolorna lärt ut Intelligent Design vid sidan av evolutionsteorin. Intelligent Designs roll inom utbildningen kommer att vara kvar (aktuelltfokus.se).

Sverige: Svenska kyrkan vägrar hyra ut till SD. Svenska kyrkan i Skara stift vägrar att hyra ut Flämslätts stifts- och kursgård till Sverigedemokraterna i Skaraborg som ville hålla sitt distriktsårsmöte där (VK).

Sverige: Varning för ”Utrikespolitiska Institutet”. En rapport om desinformation har visat sig själv vara desinformation. UI bygger sina slutsatser bl.a. på den ökände desinformatören och Sverigedemokraten Egor Putilov, skriver Internationalen.

Sverige: Brand i polishuset. Flera mindre bränder släcktes av räddningstjänsten i Höganäs natten till torsdag. Två av dem – troligen orsakade av en brandbomb – bröt ut inne i stadshuset och polishuset. Vid klockan 01.24 larmades räddningstjänsten till polishuset i Höganäs i nordvästra Skåne. En mindre brand hade brutit ut i receptionen sedan ett brandfarligt föremål kastats genom ett fönster. I samma byggnad ligger stadshuset och även där krossades rutor och en mindre brand startade. – Det är mest troligt en molotovcocktail som kastats in, säger Magnus Lörd, inre befäl vid polisen i Helsingborg, till Kvällsposten. Och i Kristinehamn har en medelålders (!) man gripits för stenkastning mot polishuset där (AB).

Malmö/Lund: Var fjärde Lundabo har studieskulder. Totalt 26,4 procent. Det är mest i landet. Pajala har lägst antal studieskulder. Rikssnittet ligger på 15 procent (SDS).


o%cc%88ppenva%cc%88gg

Konsten: Igår gick Moderaterna i Farsta ut med hård kritik mot förslaget på graffitivägg vid Högdalstopparna. Nu svarar Lars Bäck (V), ordförande i stadsdelsnämnden: – Till skillnad från Alliansen ser vi skillnad mellan klotter och graffiti, säger han (mittistockholm). Vi ställer nu frågan till moderaterna: är bilden nedan klotter eller graffiti? Rätt svar belönas med avlastning av fördomar och okunskap och en därmed sammanhängande känsla av intellektuell befrielse.


kenny-scharf

Nymålat! Courtesy Kenny Scharf, N.Y.

 ***

Uppdateringar: Artiklarna ”ABC för autonoma” och ”SD-skandaler” har fyllts på med nya uppgifter.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: