Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 19-20/1 2017. Ingen dömd i antifascistisk konfrontation.

Världen: Gambias militäre överbefälhavare kommer inte att beordra sina soldater att strida mot andra afrikanska länder.– Vi blandar oss inte i.  Det här är en politisk strid, säger han. Trupper från andra länder står samtidigt redo att gå in i landet. Uttalandet kommer efter det att Senegal har skickat trupper mot Gambias gräns sedan diktatorn Yahya Jammeh vägrat att lämna från sig makten. Han förlorade valet i december mot oppositionsledaren Adama Barrow. 17.00 idag ska Barrow, enligt planerna, sväras in som president. Det sker på Gambias ambassad i Senegals huvudstad Dakar. (svd.se). Både gambianer och turister har börjat lämna landet och stämningen är spänd. Röda korset i Gambia har byggt upp lager av sjukvårdsmaterial, filtar, matlagningutrustning, presenningar och annat som behövs för att hjälpa människor på flykt.

Världen: Marsch för lika rättigheter mot Trump. Den största kvinnomarschen anordnas i Washington DC, lördagen den 21 januari. Men systermarscher anordnas över hela USA och i resten av världen, bland annat i Stockholm. Arrangörerna i Washington beskriver marschen som ”en kvinnoledd rörelse som för samman människor av alla kön, åldrar, raser, kulturer, politiska tillhörigheter och bakgrund i vårt lands huvudstad … för att bekräfta vår gemensamma mänsklighet och uttala vårt budskap om motstånd och självbestämmande”. Marschen tog form när människor började svara på ett Facebook-evenemang som skapades av den pensionerade advokaten Teresa Shook på valnatten i USA. Sedan har evenemanget växt (AB).

Sverige: Ingen dömd när Soldiers of Odin konfronterades. Åklagare har beslutat att lägga ned förundersökningen kring den stora antifascistiska konfrontationen i Jönköping i början av januari. Tolv personer var inledningsvis misstänkta för misshandel. Men enligt åklagaren håller inte bevisen. – Vi kan inte säga vem eller vilka som är gärningsmän. De flesta har inte pratat alls under förhören, säger åklagare Heléne Thomasson till SVT Nyheter Jönköping.

Sverige: Ledningen på Lundsbergs privatskola har polisanmält en elev för sexbrott. – Det handlar om flera målsägare, säger Anders Forsman som är förundersökningsledare. Skolans rektor och vd Johan Harrysson är fåordig om händelserna. Men enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet handlar brotten dels om en smygtagen sexfilm, dels om sexövergrepp mot kvinnliga elever (AB). Lundsberg har varit scenen för upprepade skandaler och nerläggning har diskuterats i samband därmed.Senare framkom att en äldre elev ska ha slagit en yngre elev med ett läderbälte. Den yngre pojken blev slagen med livremmen ett flertal gånger, enligt Aftonbladets källor.

Stäng nu äntligen igen detta överklassgetto och kasta bort  nyckeln!

Malmö/Lund: Lunds Konsthall visar den konceptuella utställningen As Told. Ana Gallardo, Tamar Guimarães & Kasper Akhøj, Emily Wardill 10 december 2016 – 5 mars 2017.

Konsten: TAK.


grafus3

Courtesy TAK/US Graffiti.

 ***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 19 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: