Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 18-19/1 2017. Institutionen för Våldsbejakande.

Världen: Litauen planerar att bygga ett stängsel längs gränsen mot den ryska regionen Kaliningrad, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Åtgärden är ett led i den ökande spänningen mellan Moskva och baltstaterna som är medlemmar i Nato (dn.se).

Sverige: Socialdemokraterna i Jönköpings kommun ifrågasätter den privata förskolan Vittra Samsets beslut att sluta servera frukost efter klockan 06.45. Partiet agerar nu för att kraven på de privata förskolorna skärps (Jnytt.se). Självklart ska barnen ha sin frukost! Där måste finnas en flextid.

Malmö/Lund: ”Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism” gör nu ett sista  försök att rädda sitt skamfilade rykte. Man har satt ihop en snabbkurs i våldsbejakeri och vill nu låna Lunds universitets prestige för att höja sitt anseende. Man kan i och för sig studera och forska i vad som helst, men det ska ske enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och det är just där det brister. Det kan finnas skäl att hålla armslängds avstånd till något som inte ens är pseudovetenskap utan i allt väsentligt återger Säpos små funderingar och inget annat. Annars kanske vi riskerar att få Institutionen för Våldsbejakande på campus…

Anders Svensson på zaramis.se sammanfattar en del av kritiken såhär: ”Problemen uppstår delvis av att (utredningen) behandlar olika grupper av aktivister på samma sätt. Det är inte samma typ av människor som dras till kamp för mer demokrati som de som dras till våldsamma mördarband inom extremhögern. De kan inte behandlas på samma sätt. Utredningen föreslår åtgärder mot åsikter istället för åtgärder mot handlingar så som det alltid tidigare varit i Sverige. Det är verkligen ingen bra utveckling. Mot olagliga handlingar har Sverige redan mycket bra lagar. Det är bättre att faktiskt använda dem”. Ett exempel är lagen om Hets mot folkgrupp, som knappast använts sedan den infördes 1948.

Lägg ner Samordnaren, Samtalskompassen och Forum för Skevande historia! Inrikta istället resurserna mot den snabbt växande fascismen – och gör det på ett intelligentare sätt än hittills.

Konsten: Patrik Bengtsson på Alingsås Konsthall.


 

dino

Courtesy Patrik Bengtsson/Konsten.net.

 

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 18 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: