Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 18/1 2017. Basinkomst? Basinkomst!

Världen: Inför Trumps installation planeras alltså stora demonstrationer. I ett uttalande till AP säger Mark Ruffalo: ”Vi skickar ett budskap till Washington om att vi kommer att kämpa emot diskriminering och skadliga lagändringar, i dag, i morgon och varje dag. Deltagarna samlas för att stå upp för varandra, så som vi kommer att göra varje dag, för att försvara de värden vi bryr oss om”(dn.se). Och avgående presidenten Obama har gjort en sista gest: han har omvandlat straffet för den före detta soldaten Chelsea Manning, som dömts för att ha läckt militära uppgifter. Mannings 35-åriga fängelsestraff förkortas avsevärt, och hon kommer att släppas fri den 17 maj, skriver The New York Times. Att avskaffa tortyrcentralen Guantanamo hanns däremot inte med.

Sverige: Medborgarlön/Basinkomst. Eftersom statskapitalismen har en notorisk ovana att förvanska, rekuperera, urvattna och pacificera radikala idéer så är det alldeles utmärkta Basinkomstkonceptet nu på glid – i Finland. Man inför det på prov i ”vissa grupper” och sätter utbetalningen så lågt som till 5000 kr (motsv.). Risken är förstås att det blir en lagstadgad minimilön på miniminivå, en fattigdomsfälla, och det var aldrig tanken. Man kan också hitta motiv till att avveckla andra bidrag och stödformer – 5000 utan hyresbidrag t.ex. blir ju löjligt litet; hitta en hyresrätt under 5000 den som kan. Rätten till bostad och drägligt leverne ska inte villkoras av pappas pengar.

Men för den skull tycker jag inte vänstern ska släppa basinkomsten. Tvärtom. Den ska istället höjas till låt säga 15-20 000 el. dyl. för att vara förhandlingsbar. I ett frihetligt socialistiskt samhälle hade det redan varit genomfört, så det blir ett tvåfrontskrig om det ska lyckas inom en inte alltför avlägsen framtid. Allt som står i Anarkoautism’s artikel ”Ett samhälle där arbete inte är ett tvång” som vi återpublicerade med tillstånd här: https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/09/12/ett-samhalle-dar-arbete-inte-ar-ett-tvang/ är glasklart i sin argumentering och helt koherent. Läs den om du missade den!

Sverige: I maj 2010 störtade en man och hans son ner i LKAB:s gruvschakt i Malmberget och omkom. Nu friar hovrätten de fem företag som varit inblandade i olyckan, rapporterar SVT Norrbotten. De båda männen, 52 och 21 år gamla, arbetade från en personhisskorg monterad på en mobilkran när linan lossnade från sin infästning och korgen föll över 20 meter ner i schaktets botten. Fallet har tidigare tagits upp i tingsrätten där företaget friades. Åklagaren yrkade på 15 miljoner kronor i företagsbot, tre miljoner var för de fem företag som åtalats. Men hovrätten fastställer alltså tingsrättens tidigare dom och friar företaget.

Nyligen inträffade ett större ras i Kirunagruvan på 1000 meters djup men ingen människa skadades lyckligtvis

Malmö/Lund: Den lilla grekiska restaurangen i Lund hotas med förbud mot uteservering. Det är deras trädäck som sticker i ögonen. Löjligt. Ju mer uteserveringar desto bättre, byråkratsjälar! Maten är besinningslöst god och dessutom har den de vackraste borden i Lund: kaffebönor under glas! Souvlaki rekommenderas.

Konsten: Egyptisk gatukonst.


mural-alaa-awad

Samtida mural med motiv ur egyptisk konsthistoria. Courtesy Alaa Awad.

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: