Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 17/1 2017. SD vill inkalla militär till Malmö.

Världen: Enligt globala hjälporganisationen Oxfam, som släppte en rapport om ekonomisk ojämlikhet i världen inför Davosmötet, äger världens åtta rikaste personer nu lika mycket som den fattigaste hälften av befolkningen gör tillsammans. På mötet i Davos ska Magdalena Andersson tala om ”ekonomisk jämlikhet”. Enligt finansministern finns det ”ett stor intresse runt om i världen för den svenska välfärdsmodellen, särskilt nu efter valet av Trump”.

Ekonomisk jämlikhet – ja! Den svenska modellen (s) – nja..ä. Fast nog var den på sin tid bättre än vad Trumpmodellen lovar, herregud…

Världen: Det nynazistiska partiet NPD. Det lilla tyska nazistpartiet NPD förbjuds inte. Det meddelade författningsdomstolen i Karlsruhe på tisdagen. I ett 300 sidor långt dokument fastslår domstolen att NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) visserligen har en författningsfientlig inställning och är besläktat ideologiskt med nationalsocialismen men att partiet inte har potential att på allvar skada den tyska demokratin (expo.se).

Men när detta inträffar, om det inträffar, så kan det ju vara för sent. Det kan ju också ske en gradvis tillvänjning. Tydligen gäller det att ha is i magen och fortsätta kampen. Och det skulle förstås underlätta om polisen inte alltid stod i vägen.

Sverige: Sverige bäst i Skandinavien på integration, skriver SDS. Flyktingar har bättre chanser att få ett jobb om de bor i Sverige än i Danmark eller Norge. Det visar en ny dansk jämförelse. Efter tio eller femton år i Sverige har sju av tio inom de flesta flyktinggrupperna ett jobb, säger Pieter Bevelander, migrationsforskare vid Malmö högskola.

Malmö/Lund: Låt Försvarsmakten bistå svensk polis med ”ordning och reda” samt logistikunderhåll föreslår Sverigedemokraternas oppositionsråd i Malmö, Magnus Olsson i Expressen. Han föreslår också fortsatta gränskontroller och, tro det eller ej, fler poliser. Samtidigt har islamofoben Lars Åbergs bok ”Framtidsstaden”, en sensationsskildring bl.a. av Rosengård, blivit en storsäljare. Men som sagt, Sveriges integration är den bästa i Skandinavien.

Konsten: Tove Jansson.

tove-jansson

Courtesy Tove Jansson: Mystiskt landskap, olja, 1930.

 ***

Övrigt: En liten sedelärande historia är den om Albert Einstein som anekdotiskt sägs ha börjat prata först vid 5 års ålder och var litet allmänt sen i utvecklingen. ”Lille Albert blir det väl aldrig något av” ska hans bekymrade föräldrar ha sagt, och ja, vad hände sen….?  🙂

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 17 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: