Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VITA ROSEN 1942 – 1943.

Det första flygbladet från den tyska anti-nazistiska gruppen Vita Rosen som distribuerades inne i Nazityskland i juni 1942  av syskonen Scholl.

vitarosen


”Ingenting är så ovärdigt en civiliserad nation som att den låter sig styras, utan motstånd, av en oansvarig klick som har återgått till sina basala instinkter. Det är säkert att varje ärlig tysk idag skäms för sin regering. Vem av oss har någon uppfattning om dimensionerna i den skam som drabbar oss och våra barn när en dag slöjan fallit från våra ögon och de mest fruktansvärda brott – brott som oändligt distanserar sig från alla andra – når dagens ljus? Om det tyska folket redan är så skadat och andligt krossat att det inte höjer sin hand utan lättsinnigt litar på en tvivelaktig tro på laglig ordning; om de överlämnar människans högsta princip, det som höjer henne över alla andra Guds varelser, sin fria vilja; om de överger viljan att vidta beslutsamma åtgärder och vrida historiens hjul rätt och därmed utsätta den för sina egna rationella beslut; om de så saknar all individualitet och redan har gått så långt på vägen mot att förvandlas till en feg massa – då förtjänar de sin undergång. Goethe talar om tyskarna som ett tragiskt folk, som judar och greker, men idag verkar det snarare som att de är ryggradslösa, viljelösa medlöpare som nu, när märgen sugits ur deras ben, berövade sitt stabila centrum – väntar på att bli jagade mot sin undergång. Så verkar det – men det är inte så. Snarare har systemet genom gradvisa, förrädiska och systematiska övergrepp spärrat in varje individ i sitt eget andliga fängelse. Först nu när hon befinner sig slagen i bojor har hon blivit medveten om sitt öde. Endast ett fåtal har varnat för den hotande undergången och belöningen för deras heroiska varning blev döden. Vi kommer att ha mer att säga om ödet för dessa personer. Om alla väntar tills den andre börjar kommer  hämndens Nemesis budbärare allt närmare; då kommer även det sista offret  att  meningslöst ha kastats i gapet på den omättliga demonen. Därför måste varje individ, medveten om sitt ansvar som en medlem av den kristna och  västerländska civilisationen försvara sig så gott hon kan i denna sena timma, därför måste hon arbeta mot mänsklighetens gissel, mot fascismen och liknande totalitära system. Erbjud passivt motstånd – motstånd – var du än är, förhindra spridningen av denna ateistkrigsmaskin innan det är för sent, innan de sista städerna, som Köln, har reducerats till spillror, och innan landets sista unga män har gett sitt blod på något slagfält för en övermänniskas hybris. Glöm inte att varje folk förtjänar den regim det är villigt att uthärda!”

Övers. S. Jacobson 2017.

vitros


De heroiska syskonen Scholl och deras grupp avslöjades och arresterades 1943. Den ökände naziåklagaren Roland Freisler dömde dem till döden 22 februari och de avrättades av Gestapo (med giljotin!) samma dag, kort efter deras sjunde och sista flygbladsutdelning. Sophies Scholls (1921-1943) sista ord före avrättningen löd:

”Vad vi har skrivit det tycker ju alla ni andra också, ni har bara inte modet att säga det. Hur kan vi förvänta oss att rättfärdigheten ska bestå när nästan ingen är villig att ge upp sig själv för en rättvis sak? En sådan vacker, solig dag, och jag måste ge mig av. Men vad betyder min död, om genom oss tusentals människor vaknar och skrider till handling?”  

Och motståndet mot nazismen växte sig allt starkare. Efter Vita Rosens avrättning spreds deras flygblad i miljonupplagor från allierade flygplan över alla tyska städer. Vid slaget om Stalingrad samma vinter 1943 vände krigslyckan tills Röda Armén slutligen invaderat och krossat Nazityskland 1945. Idag när fascismen i Europa åter breder ut sig och USA fått en fascistisk president måste vi minnas och följa deras exempel. Vad kommer det att stå på flygbladen när nazisterna i NMR terroriserar och nyssnazisterna i SD kräver inflytande i Sverige, här och nu?

Se även: ”Om Antifas ursprung”. https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/05/17/om-antifas-ursprung/

***

sophiescholl

Sophie Scholl, 20. RIP.

***

4 kommentarer på “VITA ROSEN 1942 – 1943.

 1. Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Gilla

 2. reality bending secrets
  9 september, 2017

  Terrific post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Thank you!

  Gilla

 3. Pingback: Krönikan 18-19/2 2019. Polisens övervåld. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 januari, 2017 av i * KRÖNIKAN, * VITA ROSEN 1942. och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: