Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 15/1 2017. Tagga ner, Nato!

Världen: Amerikanska trupper har anlänt till Polen och i Norge har amerikansk militär anlagt en ny bas. Estland mobiliserar sitt hemvärn. Men ”om Putin säger att solen skiner så måste man inte säga att det regnar”, skriver Flamman (v). I stället för att öka spänningarna mellan Nato och Ryssland borde alla parter tagga ner.

Världen: ”Mark Ruffalo, Alec Baldwin och jag kommer att organisera en massiv protest framför Trump International Hotel på torsdag. Kom dit!”, uppmanar Michael Moore på Twitter. Samma kväll som protesterna är planerade till ska ett stadigt krympande artistuppbåd underhålla på en galatillställning till Trumps ära. Jennifer Holliday som var bokad är den senaste artisten som tackat nej till att uppträda (SDS).

Sverige: SD vill skära ned på anslagen för klimat och miljö med nästan 8 miljarder på fyra år, jämfört med regeringen. Riksdagsledamoten Martin Kinnunen är skeptisk till klimatforskare som Johan Rockström, som han menar för fram ”tvärsäkra prognoser” om hur människan påverkar klimatet (AB). Totalt ansvarslöst av SD – som vanligt.

Redan 1979 varnade en intern promemoria i oljebolaget Exxon för att användningen av fossila bränslen skulle leda till dramatiska förändringar i klimatet inom 75 år. 1985 bedömde en av företagets vetenskapsmän att den globala uppvärmningen kan bli så stor som sex grader i slutet av 2000- talet om inte utsläppen av växthusgaser minskar. Ändå har Exxon lagt hundratals miljoner dollar på att så tvivel om att fossila bränslen orsakar klimatförändringar: samma taktik som tobaksindustrin använde för att sudda ut sambandet rökning-cancer (AB). Den niten har SD nu gått på. Exxon har nyligen åtalats för sin mörkläggning men SD kan fortsätta att sprida sina lögner ostraffat. Än så länge.

Sverige: Tidningen Filen, landets sista tidning för fångar och det enda forumet med ambition att företräda fångkollektivet, föra ut berättelser om livet som frihetsberövad och kritisera de myndigheter som låser in folk, tvingas nu lägga ner.
– Kriminalvårdens motarbetande fick oss till sist på fall. I början av 2000-talet gjordes en rad olika tidningar av fångar inne på anstalterna. Men från och med mitten av 2000-talet omöjliggjorde Kriminalvården detta med hänvisning till säkerheten. Filen, som funnits i fyra år, har gjorts av en redaktionsgrupp på utsidan, säger Filens redaktör Olle Eriksson i ett pressmeddelande från tidningens redaktion.
– Det är ett stort demokratiproblem att fångarnas röster tystas (Internationalen.se).

Malmö/Lund: Apotekaren Fredrik Montelins praktfulla Apoteket Svanen med sniderier i valnöt och omsorgsfull intarsia av snickaren Ola Nilsson och med de gamla preparatburkarna har dragit till sig uppmärksamhet i Lund sedan 1647. Kulturportal Lund skriver om Montelin och SDS om Apoteket Svanen.

 


svanen

Apoteket Svanen. Bild courtesy Sandra Henningsson.

 

***

Love, Peace & Understanding — Anarchy is Order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 15 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: