Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 14/1 2017. Marcus Birro har fel.

Världen: Vi vet inte så mycket om asteroiden, eller 2016 FW9, som den också heter. Men vi vet att den är ungefär en kilometer bred, och att den skulle skapa stor förödelse om den kraschade in i jorden. Var asteroiden kommer ifrån är heller inte helt klart, men troligtvis har den ”rymt” från asteroidbältet mellan Mars och Jupiter, enligt Nasa. Men hur stor är risken att vi får besök av jättestenen? Lugn, risken är obefintlig. Nasa räknar med att den kommer att susa förbi jorden på 51 miljoner kilometers avstånd, redan nu i slutet av februari (N24).

Sverige: Marcus Birro (N24): ”Att kasta sten på poliser är babian-beteende”. Fel. Det är ett genuint mänskligt beteende. Med stenkastning har vi försvarat oss i 2 miljoner år. Både babianerna och neanderthalarna var sämre på det, så vi vann. Frågan man kan ställa idag, med de ständiga övergreppen på ungdomar, arbetare, invandrare, antifascister och andra vanliga medborgare från stat, kapital, nazister och polis är: Varför kastar inte fler sten?

Civil olydnad är inte problemet. Det är den civila lydnaden som är ett problem. Därmed avslutar jag denna debatt för min del.

Sverige: ‘Nattskiftet’ är en organisation för rätten att vara trygg i natten och en kamp mot våld och sexuella övergrepp. Organisationens kärnverksamhet går ut på att samla volontärer som nattvandrar på klubbar, festivalområden och andra evenemang, framförallt runt stängningstid. På så sätt kan personer få sällskap på vägen hem, hjälp att hitta rätt buss eller få en taxi. I ETCs omröstning om Gräsrotspriset 2017 leder Nattskiftet för tillfället.

Malmö/Lund: Stellan Skarsgård utses till hedersdoktor vid LU. Välförtjänt. Hans roll i Hans Alfredssons film ”Den enfaldige mördaren” skulle räcka till det bara den, menar jag. Sen får man kanske se upp så det inte går inflation i hedersdoktorerande; det ska bara röra sig om exceptionella insatser och gärna också med anknytning till Universitetets intresseområden.

Konsten: Artist Books är en konstform som ständigt återkommer. I Lunds Koncept…förlåt, Konsthall fanns den nyss, och på fredagskvällen invigde studenter som går utbildningen Visual Communication + Change på Linnéuniversitetet en ny utställning på Kalmar konstmuseum. Utgångspunkten för studenterna har varit att skapa konst i bokform, artists’ book. – Det är en konstform som har en lång tradition från 1700-talet med namn som William Blake. Under förra seklet växte den sig allt starkare, inte minst i Danmark, säger Ola Ståhl, vice prefekt på institutionen för design (N24).Lundakonstnären Jean Sellems  bok ”Sweden Today” innehåller enbart svarta sidor…:) En Artist Book kan se ut hur som helst – i bokform!


artist-books-books-gallery

artistbooks2

Några exempel på Artist Books.

 

 

Love, Peace & Understanding — Anarchy is Order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 13 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: