Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 13/1 2017. Do you, Mr Skogkär?

Världen: ” ‘Trump-rapporten’ omfattar uppseendeväckande detaljer från Trumps besök i Moskva 2013 (allt från orgier till korruption) och hävdar en ’omfattande konspiration’ mellan hans team och Kreml” skriver The Guardian. Och Wall Street Journal pekade i går ut den före detta brittiska spionen Christopher Steele som mannen bakom Trump-rapporten som det senaste dygnet dominerat nyhetsflödet. Nu är Steele försvunnen och antas ha gått under jorden (AB). Uppgifterna är hittills inte bekräftade men vi har antagligen inte sett slutet på denna affär som alltmer påminner om Watergate-skandalen 1972. Watergate, Trumpgate. Man tar sig lätt för pannan med en obetydlig suck. Stanna världen, jag vill hoppa av. Men jag vill att Trump hoppar först.

Sverige: Sverige utmärker sig genom att vara det land med högsta antalet fall av dödligt rasistiskt våld i hela Västeuropa under de senaste 25 åren, skriver Maimuna Abdullahi i Fria.nu. Det stämmer. Ändå görs ingenting från Säpos eller polisens sida mot Nordfront, Nordiska Motståndsrörelsen, Nordisk Ungdom och andra nazistgrupper, tvärtom garanteras man femstjärnigt  polisskydd i bomull var än dessa mordiska motståndsrörelser uppträder med sina hot och sin hets mot folkgrupp. Läs artikeln ”Politiskt våld 1983-2016” på denna blogg! Säpo blundar hårt och småvisslar ”Harry Lime Theme”.

Malmö/Lund: Antalet journalister som varken kan stava eller tänka är väl i och för sig inte alltför stort, men de förekommer besynnerligt nog. Mats Skogkär har ju ett livstidskontrakt på Sydsvenskans ledarsida och behöver därför i princip inte skriva något, vilket vi då bara är tacksamma för. Men strax efter Castros begravning kan han inte längre hålla sig. Nåväl, när det gäller Cuba är det elementärt att man skiljer på Castro och hans auktoritära Stat å ena sidan och den folkligt stödda revolutionen å den andra. Utan den sistnämnda skulle Cuba idag se ut som Haiti eller något ännu värre. Så subtil är nu inte Skogkär. Enligt honom är ”nöden och eländet i Latinamerika” socialismens fel. Men socialism har Latinamerika bara åtnjutit i historiskt avseende i korta perioder och på spridda platser. Så då undrar man: vad orsakar nöden och eländet i resten av historien och på övriga platser i världen? Du vet svaret – men Skogkär verkar inte begripa någonting alls. Do you, Mr Skogkär?

skogkar

(Ref.: Bob Dylan: ”Ballad of a Thin Man”, 1965).

Konsten: Joan Miró. ”Vardagslivets poesi”, Waldemarsudde Stockholm, 11/2– 4/6. Den spanske surrealisten Joan Miró (1893-1983) tillhör 1900-talets stora mästare. I Waldemarsuddes omfattande utställning visas hans poetiskt visionära måleri, skulpturer, teckningar och textila verk, valda med fokus på den konstnärliga arbetsprocessen. Miró inspirerades av vardagliga objekt men var också socialt engagerad (dn.se). Miró var också en stor beundrare av katalanske Art Noveau-arkitekten Antoni Gaudi  (1852-1926).


miro3

Joan Miro: Birds and Insects, 1938. Oil Painting on Canvas. 80 x 62 cm (31.5 x 24.4″).

 

vinjett2

 

Love, Peace & Understanding — Anarchy is Order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 12 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: