Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 10/1 2017. Lund bland Sveriges vackraste städer.

Världen: Ett fredsavtal för Cypern är svårt, men inte omöjligt, säger FN-sändebudet Espen Barth Eide, som deltar i samtal i Genève om framtiden för den delade ön (VFB). Cypern har varit delat i en turkisk och en grekisk del sedan 1974.

Sverige: Utrikespolitiska Institutet kritiserar Aftonbladet Kultur för att sprida ”ryska narrativ” och Putinpropaganda. Man baserar sig på uppgifter av den ökände Sverigedemokraten och desinformatören Egor Putilov. Trovärdigheten i kritiken är mindre än noll. Martin Aagård på AB skriver: ”Att ett institut med statlig finansiering smutskastar enskilda journalister och försöker dirigera vilka ämnen de får och inte får skriva om, det är ren och skär putinism” (AB).

Att Kievregimen under och efter kuppen är fascistanstruken, ultranationalistisk och revanschistisk är det numera ingen som på allvar ifrågasätter och massakern i Odessa är bara ett av flera flagranta exempel. http://www.aftonbladet.se/kultur/a/Kgva7/haxjakten-maste-fa-ett-slut

Sverige: Annika Stenberg, polischef för region Syd, avgår med omedelbar verkan efter att ha kritiserats hårt av bland annat Polisförbundet. Klas Friberg, idag regionpolischef i Väst, träder in som tillförordnad chef för region Syd. – För region Syd behövs nu ny energi och en ny kraft, säger rikspolischef Dan Eliasson till Aftonbladet.

Malmö/Lund: Lund – för tillfället Sveriges tredje vackraste stad utanför Stockholm. Gatuhus bland kullerstenar, växthuset i ett blommande Botan, anrika universitetshus och kanske Lunna pågar. Listan över saker som gör Lund vackert kan göras lång och staden är för stunden topp tre i en lista över vackra svenska städer (SDS). Lokalpatrioterna (jag är en av dem) sträcker på sig.

Konsten: Jean-Michel Basquiat (1960-1988). Anneli Jordahl skriver om boken ”Basquiats änka” av Jennifer Clement. ”Det finns inga svarta män på museerna.” Jean-Michel Basquiat var mycket klar över varför han målade. På 80-talet blev han den första afroamerikanen som eftertraktades på New Yorks konstscen. Kritikerna jämförde hans färgsprakande nyexpressionism mer med graffitin än vad han själv önskade”.

Han blev nära vän med Andy Warhol och exploaterades hårt av galleristerna i en hektisk och mycket produktiv karriär under ”konstboomen” på 80-talet i New York tills han dog i förtid av en heroinöverdos. Hans liv har filmatiserats med David Bowie i rollen som Andy.

basquiat

Basquiat målar.

***

Love, Peace & Understanding — Anarchy is Order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 9 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: