Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 8-9/1 2017. Mystiska rymdblixtar.

Världen: Lastbil mot folkmassa är det nya greppet från terroristhåll, i Nice och nu senast i Jerusalem. IS tros ligga bakom. Dom förlorar ju stort i Syrien och i Irak och vill på detta sätt avleda uppmärksamheten och ge intryck av en allestädes närvaro. Vi tror deras dagar är räknade men västvärlden måste omedelbart rannsaka sig själva för sin del i IS’ uppkomst och destabiliseringen i Mellanöstern. Att lyncha statsledarna, invadera de islamska nationerna och förse extremistgrupper med moderna vapen och pengar var nog inte så intelligent egentligen av Central Intelligence Agency. Om man ser tillbaka verkar det som att ur Kriget mot terrorismen kom Kriget för terrorismen. Gör om, gör rätt!

Sverige: Kajsa Ekis Ekman är den vänsterskribent som alltid levererar. Till och från skriver Åsa Linderborg, Göran Greider, Maria-Pia och Jan Guillou också bra, men Kajsa äger. Vi gillar också den optimistiska andan i ETC, även om sosseriet skaver ibland. Intis har begåvningen Emma Lundberg. Allra bäst är de autonoma bloggarna och nyhetsportalerna. Dom blir bara fler. Kampen fortsätter!

Sverige: ”Historiens största stöld från löntagarna i Sverige”, skriver Thomas Lundberg, ombudsman på IF Metall i Norrbotten och expert på sociala frågor. Han har gjort en genomgång av hur arbetsgivaravgiften förändrats under alliansens regeringsår. Det rör sig om inte mindre än 314 miljarder! (NSD). Exproprierar vi detta stöldgods tillsammans med Panamapengarna och de största svenska miljardärernas privata förmögenhet på 2000 miljarder (!) skulle Sverige kunna bada i mjölk och honung och över en natt bli rikare än det oljeproducerande Norge. Jag bjuder så gärna på det förslaget!

Malmö/Lund: Skissernas Museum i Lund har haft många namn och beteckningar sedan det startades av professor Ragnar Josephson med en vykortssamling i en gymnastiksal 1934. Sedan 2011 är Patrick Amsellem chef och numera heter det Museum of Artistic Process and Public Art. Efter den senaste (och säkert inte den sista) om- och utbyggnaden invigs den nya entrén 27-28 januari 2017. Du kan läsa mer på Kulturportal Lund här: http://kulturportallund.se/index.php?option=com_content&view=article&id=1731:skissernas-museum&catid=250:nytt-pa-portalen&lang=sv

Konsten: Mystiska radioblixtar från rymden. ”Utomjordingar är det knappast, men däremot har man tippat på svarta hål som sliter sig själva i stycken eller slukar enorma mängder gas, eller neutronstjärnor som kolliderar. Eller en magnetar, en särskild sorts neutronstjärna med ett hejdlöst starkt magnetfält. Neutronstjärnor är små men otroligt täta och tunga stjärnor, en kubikmeter av en neutronstjärna väger 400 miljarder ton, lika mycket som allt vatten i Atlanten! Och när två sådana bjässar kolliderar, då ”smäller” det. Högt.” skriver svenska Yle. Spektakulära spekulationer. Men något är det naturligtvis och både svarta hål, neutronstjärnor och magnetarer är konstaterade fakta. Nedan en vacker illustration.


magnetar

En konstnärs uppfattning av en magnetar. Bild: Wikimedia Commons.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: