Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 7-8/1 2017. Muskul.

Sådär, nu kom det faktiskt litet snö. Med diamanter. Och kyla, så snön får nog ligga kvar. Men i Sydeuropa vräker snön ner; hoppas att uteliggarna klarar sig.

Världen: Proletären.se om rättegången mot de fula fiskarna i Lundin Oil: ”Den enda vi saknar i de anklagades bås är Carl Bildt, som satt i bolagsstyrelsen för Lundin Oil vid tiden för de misstänkta folkrättsbrotten. Att Bildt använt sina blodspengar till att bli utrikesminister och sina kontakter inom näringsliv och internationell politik till att blanda sig i statskupper och korruption i Östeuropa får inte stå i vägen för att ställa honom inför skranket. En fängelsecell vore den lämpligaste platsen för Carl Bildt att avsluta sin karriär”. Word out.

Sverige: 178 svenska miljardärer. Antalet svenska miljardärer har aldrig varit fler – 178 stycken. Det är en ökning med 22 personer från föregående år. Deras samlade förmögenhet är 2 000 miljarder kronor vilket kan jämföras med Sveriges statsbudget på 972 miljarder. Snuskigt. Det finns alltså två Sverige: ett privatägt och ett för oss andra. Vi skulle behöva expropriera dessa två tusen miljarder. Rikast är fortfarande Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, följd av H&M-toppen Stefan Persson. Endast 25 procent av miljardärerna är kvinnor. Källa: Veckans affärer/ETC.

Malmö/Lund: Konstnärerna bakom den snudd på världsberömda miniatyrkrogen för möss i Malmö filar på ett nytt miniprojekt. Det ser ut som en liten musbod på fyra hjul. En lampa lyser över dörren och på väggen hänger någon form av anslag. ”Smygtitt på kommande… saker. Vi vill inte förstöra överraskningen för någon så vi försöker hålla det minimalt för tillfället. Men vi jobbar på det!” skriver man i ett meddelande på engelska (KvP). Buskul. Muskul!

Konsten: Mera gatukonst. Ända sedan graffiti kom till Sverige i början av 1980-talet har det legat något mer eller mindre laglöst över begreppet. Fortfarande finns det folk som kan uppröras över alla typer av spraymålningar, men på det stora hela börjar gatukonsten allt mer smälta samman med de traditionellt finkulturella bildformerna. Ett konkret exempel på detta går snart att se med Åmålsögon. Kommunens kulturenhet har bjudit in några av landetsfrämsta gatukonstnärer och låtit dem skapa vad de vill direkt på väggarna i stadens konsthall. – Förhoppningsvis blir det här startskottet på någonting mycket större, säger projektledaren Charlin Svanér Dela Cruz, och nämner de årliga gatukonstfestivalerna No Limit och Artscape som två inspirationskällor (nwt.se).

Ja, okej. Det är riktigt att avståndet mellan graffiti och konstvärlden krymper oavbrutet. Men diskussionen om finkultur visavi graffiti är gammal som gatan. Denna konstform har visat sig kunna anpassa sig till alla miljöer och alla nya omständigheter, i med- som motgång, utan att förlora sin själ. Inte ens en och annan individuell sellout genom åren har kunnat rubba på den utvecklingen. Graffitin fortsätter sin bana genom världens alla länder både över och under jorden på en och samma gång. Det gäller även Bless, Artista, Julia Rio, Super-G och 4Ward, samt Linnea Wiklund Melander och Shora Dehnavi som nu målar i Åmål. Keep up the good work!


sno%cc%88sa%cc%88trajpg

Här kommer ett annat graffitipiece, inte från Åmål utan från Snösätra, Stockholms graffiticentral för tillfället. Kanske graffarna som läser detta vet vem som är upphovet till detta konstverk?

***

Citatet: ”Politik är jobbet som ger anställningstryggheten ett ansikte”. — Staffan Heimersson, AB.

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 7 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: