Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 5/1 2017. 100 år sedan ryska revolutionen.

Världen: Ett nytt år, 2017, är här. Därmed är det 100 år sedan hungerkravalls- och revolutionsåret 1917, sannolikt det enskilt mest betydelsefulla året under hela 1900-talet, skriver Arbetaren. Den gången blev det ingen rådsmakt – men revolutionens möjligheter finns kvar och behovet av en stor och genomgripande förändring är större idag än någonsin förr. Med 100 års erfarenhet hoppas vi det går bättre nästa gång.

1917

Sverige: Strax innan tolvslaget på nyårsafton valde Skellefteåpolitikern Jan ”Janscha” Johansson (S), Byske, att avsäga sig alla sina uppdrag samt medlemskapet i Socialdemokraterna. Detta är en protest mot att partiledningen dragit partiet åt höger, skriver han i ett offentligt facebookinlägg. – Jag tycker att Socialdemokraterna närmat sig den borgerliga politiken allt för mycket, och det är ingenting jag kan stå bakom. Jag kan inte stanna bara för att Socialdemokraterna är det minst dåliga alternativet, jag kände att jag behövde sätta ner foten, säger Johansson till Norran.

Det finns oändligt många sossar, särskilt i LO men även i Kommunal och på andra håll som längtar efter ekonomisk demokrati men har gett upp om (S). Men (V) är inte mycket bättre;  det behövs ett radikalt antikapitalistiskt parti (eller ännu hellre rörelse) i stil med Enhedslisten i Danmark för att få politiken på rätt köl. När kommer det? Snart, hoppas vi i denna elfte timma. Vi vill gärna slippa vakna upp till stöveltramp 2018.

Malmö/Lund: Folk slåss allt mer mer på gator och torg i Lund. Värst är det på lördagsnätterna när krogarna har stängt. Över 80 procent av dem som misstänks för våld är män. De som utsätts för våld är också till största delen män, främst i åldern 20-29 år (SDS).

Våld i denna form är alltid meningslöst och destruktivt. Det institutionaliserade statliga våldet är även det destruktivt. Men det finns ett konstruktivt våld – arbetarklassens omstörtande av samhället, som 1917. Får vi välja är det senare att föredra. Först därefter kan vi se fram emot en evig fred.

Konsten: Årets samhällskritiker. Konstnären och keramikern Emil Österholm bjöd på svidande samhällskritik i sin utställning på Härnösands konsthall med tema maskiner. ”Vi tror att maskinerna gjort oss fria – men det är tvärt om”.

Här finns en artikel i samma tidning om AI, artificiell intelligens, dess möjligheter och faror. http://www.allehanda.se/allmant/halsingland/ai-fralsning-eller-dodsdom


emil-o%cc%88sterholm

Maskinerna är kraftfulla symboler i Emil Österholms konstnärskap. Fotograf: Katarina Östholm/www.allehanda.se.

***

4 comments on “Krönika 5/1 2017. 100 år sedan ryska revolutionen.

 1. Gabriel
  6 januari, 2017

  Yes! Finally someone writes about Muscle.

  Gilla

 2. Ingeborg
  28 januari, 2017

  Hello, I wish for to subscribe for this weblog to obtain newest updates,
  thus where can i do it please assist.

  Gilla

  • Konst & Politik
   28 januari, 2017

   Click on ”Follow” for this site on your browser! If that doesn’t work, please write back. I found Harry Dent very interesting.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 5 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: