Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 4-5/1 (2) 2017. Alternativ kultur.

Världen: En israelisk soldat som sköt ihjäl en skadad palestinier i Hebron på Västbanken ifjol har dömts för dråp. Soldaten Elor Azaria sköt palestiniern i huvudet när han låg skadad på marken (Yle). Men detta är bara toppen på ett isberg av israeliska mord och övergrepp på den palestinska civilbefolkningen – när man inte använder vit fosfor eller tungt flygbombardemang. De flesta övergreppen bestraffas aldrig utan ingår i den officiella politiken.

Sverige: Lena Mellin (AB) gör reklam för SD genom att överdriva deras inflytande och indirekt höja dem till skyarna. En björntjänst åt arbetarklassen och svenska folket inklusive de 20% invandrare vi är så djupt beroende av. Istället bör SD avslöjas som det arbetarfientliga, äldrefientliga och försvarsnihilistiska rasistgäng det egentligen är. Rösta inte på SD:s trumpifiering av svensk politik 2018 – det kommer att straffa sig in på bara skinnet för vanligt folk!

Malmö/Lund: Just som vi så länge varnat för kommer Stenkrossen i Lund att rivas utan någon alternativ lokallösning. Är det därmed punkt och slut för diskussionen? Rosa Rydahl, projektansvarig på Stenkrossen, hoppas inte det. För henne är det viktigaste att verksamheten får vara kvar, även om hon värjer sig för bilden av grävskopor som krossar det hus som tagit emot inte mindre än 74 510 besökare under året som gått. ”Jag lever kanske kvar i förnekelsestadiet. Men… ja, det kommer att kännas när grävskoporna kommer”, säger hon (SDS).

Liksom det kändes för oss när Smultronstället revs av kommunen 2008! Idag finns det förutom Kulturmejeriet och Stenkrossen tre kulturradikala noder i Lund: India Däck, Smålands Nation och Vilda Väster. Och kanske man också kan räkna Vita Huset och Bananfesten på Djingis Kahn till detta alternativa nätverk. Lund behöver ett, två, flera Allaktivitetshus!

Konsten: Ebbe Skoglund. Vårens säsong av utställningar i Smältarbyggningen inleds nu på måndag. Först ut är degerforsaren Ebbe Skoglund. ”Man blottar sig i sin konst, så är det för alla som skapar. Många konstnärer vill provocera, men jag är raka motsatsen. Jag vill bara behaga, skulle man kunna säga” (nwt.se). Vilket är ett lika ovanligt som modigt statement i vår tid även om målningarna inte är direkt originella utan att för den skull vara direkt banala. Man påminns om Matisse som menade att ”konsten ska vara som en länstol”. Och stämningsfulla skogsgläntor i dimma kan aldrig bli omoderna så länge som naturen i sig finns kvar. Något att kämpa för!


fotoperlindgren

Courtesy Ebbe Skoglund. Foto Per Lindgren.

 ***

Dagens bästa rubrik: ”Historien upprepar sig som färs”. – Per Leander i Internationalen travesterar Marx om hamburgerkedjan Max.

***

Boktips: Just nu läser jag Tristam Hunt: Friedrich Engels – kommunist i frack. Leopard förlag 2013. En fascinerande biografi där man får ingående kunskap om unghegelianerna, den dialektiska materialismen, stadsplanering och de arbetande klassernas belägenhet i Manchester 1840 på köpet. Naturligtvis införskaffad på India Däck Bokcafé. Där finns de böcker du inte hittar på Akademibokhandeln/Gleerups – och till hälften av deras priser.

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: