Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 4/1 2017. Populär skamvrå.

Världen: Den norska ungdomsserien ”Skam” http://www.svtplay.se/skam är redan noora64_pic-r-1479846689050d828f23366världsberömd för bra skådespelare och för sin vardagsrealism. Några citat: ”Människor behöver människor”. ”Religion skapar inte hat, rädsla skapar hat”. Hypen är hejdlös http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/206139 men det finns många hudlösa och berörande inslag som berättigar det. Och kärlek. Förstås. Medelklassmiljö måhända, men en av de bästa karaktärerna i serien (som spelar Noora) är en helt vanlig telesäljare i verkligheten och man kan faktiskt också hitta antirasistiska repliker här och där. Det är också bra studs i norska språkets slang- och dialektuttryck. Bra gjort, NRK!

Sverige: Mer än var femte kommun följer inte Sveriges grundlag, visar en undersökning som Sveriges Radio Ekot gjort. Kommuner följer inte grundlagen. Kommunerna klarar inte av att leva upp till offentlighetsprincipen som gör att allmänna och offentliga uppgifter, hos exempelvis kommuner, ska lämnas ut skyndsamt till den som ber om det (svd.se).

Malmö/Lund: En ny festival ser dagens ljus när elektroniska Eter Festival får premiär på Mejeriet i Lund på fredag. Bakom festivalen står flera lokala skivbolag och konsttidskriften Little Finger. Festivalen kommer att pågå i tolv timmar, från klockan 15 till 03, och det börjar med en synthloppis och fri entré fram till klockan 23. Ett tjugotal artister och dj:s från Skåne och Köpenhamn ska uppträda under kvällen (SDS).

Konsten: Konstnärernas sociala villkor. Konstnärsnämndens rapport visar att bildkonstnärer är de kulturutövare som tjänar allra sämst. Något måste hända här efter alla år med f. kulturministern Adelsson-Liljeroths negativa kulturpolitik. Inrätta en professur i figurativ bildkonst exempelvis. Gör lag av 1%-regeln för offentlig utsmyckning vid nybyggnad. Anpassa skattesystemet även till de fria yrkena. Låt den pengastinna konstmarknaden betala öronmärkt skatt till unga konstnärer. Och låt konststudenter få höjda studiemedel och lättnader i återbetalningen!


pollock

Jackson Pollock i arbete.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: