Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 3-4/1 2017. Nazikludd på India.

Världen: Skattesänkningar, avregleringar och på sikt ett upprivande av sjukförsäkringsreformen Obamacare står på agendan när USA:s 115:e kongress i dag samlas i Capitolium i Washington DC. Dessutom planerar Republikanerna att lägga ner ett omtvistat organ som granskar kongressledamöternas etik (AB).

Sverige: Här får akutpersonal jobba 75 procent – och behålla heltidslönen. Sedan i somras har cirka 45 medarbetare på akuten på Sunderby sjukhus gjort en väldigt uppskattad schemaförändring. Nu jobbar personalen 75 procent – men får betalt för heltid. – Akutmottagningen är en speciell arbetsplats, säger Mattias Morin, verksamhetschef, till SVT Norrbotten.

Malmö/Lund: India Däck Bokkafé utsatt för nazistisk skadegörelse. Under natten till måndag har det frihetligt socialistiska bokkaféet India Däck i Lund utsatts för nazistisk skadegörelse. Hakkors och slagord har sprejats på lokalen. Det frihetligt socialistiska bokkaféet India Däck i Lund har under natten till i dag utsatts för nazistisk skadegörelse. Hakkors samt andra nazistiska symboler och slagord har sprejats på fasaden, fönsterskyddet och ingången vid lokalen.

– Vi fick höra om det i förmiddags via en person som gick förbi lokalen och kontaktade naziklotteross. Så vi tog oss hit så snabbt som möjligt för att dokumentera skadegörelsen och sedan börja tvätta bort det som går, säger Kalle Johansson, som är med i föreningen som driver kaféet. En text med budskapet ”hellre pöd röd” har sprejats på fasaden bredvid ingången. – Jag tror att de har försökt skriva ”hellre död än röd”, men det verkar inte ha gått så bra. Det är lite komiskt, säger Kalle Johansson. Det är inte första gången som India Däck utsätts för skadegörelse av det här slaget. Men Kalle Johansson säger att det ändå inte är något som han uppfattar som skrämmande. – Det är mest jobbigt eftersom det orsakar massa merarbete för oss, att behöva stå en hel dag och tvätta bort detta är inte kul. Men tidigare gånger som det inträffat har vi fått otroligt mycket stöd efteråt, och mer besök till kafét. Så det har nästan vänts till vår fördel. Men självklart är det väldigt tråkigt att det händer, säger han (ETC).

SkD, SDS med flera tidningar skriver också om händelsen. Skd skriver: ”Ägarna vet att faktumet att de har socialistisk och feministisk litteratur kan reta gallfeber och provocera högerextrema, men det finns från deras sida inga planer på att stänga igen verksamheten. De berättar att efter den här typen av attacker så får caféet alltid mycket fler besökare för att många vill visa sin avsky mot nazismens ideologi”. Kom gärna in på India och stödfika!

Konsten: Några kommande utställningar 2017 (SDS).

”Sven Nordqvist. Pettson & Co”, Galleri 5, Stockholm. 11/3–10/9.

70 år fyllda fortsätter Sven Nordqvist att skapa hyperdetaljerade bilder som kryllar av liv och rörelse. I samarbete med Dunkers kulturhus har Galleri 5 i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm byggt en interaktiv version av hans originalteckningar. Utställningens scenografi är signerad Petter Ljungberg. Besökare kan gå på skattjakt, pyssla eller välja att bli stående i stilla förundran över Nordqvists parallella universum.


pettson


25/1–2/4. Anders Hansson. Fotoutställning på temat flykt. Arbetets museum, Norrköping.

11/2–17/9. ”Konstnärer blir dom som inte kan bli serietecknare!”. Serierelaterad konst. Borås konstmuseum.

11/2–11/6. Gunnel Wåhlstrand. Stor separatutställning. Magasin III. Stockholm.

4/3–7/5. ”Djupt minne”. Utställning med fokus på afrikansk kultur. Kalmar konstmuseum.

18/2–14/5. Rosa Barba. Rörlig bild av Siciliansk konstnär. Malmö konsthall.

1/4–3/9. ”Gåvan”. Utställning som uppmärksammar Carl-Johan Bolanders stora donation om 180 konstverk. Norrköpings konstmuseum.

7/4–1/10. Edmund de Waal och Giorgio Morandi. Keramik möter måleri. Artipelag, Värmdö.

6/5–26/11. Marianne Lindberg De Geer. Retrospektiv utställning. Färgfabriken, Stockholm.

21/5–17/9. Jumana Emil Abboud. Teckningar, installationer och video av den palestinska konstnären. Bildmuseet. Umeå.

17/6–17/9. Marie-Louise Ekman. Stor separatutställning. Moderna Museet, Stockholm.

17/6–17/9. Alexander Archipenko. Skulpturer av modernistisk pionjär. Mjellby konstmuseum, Halmstad.

vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: