Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 2-3/1 2017. När revolutionen blir oundviklig.

Världen: Här är DNs lista på begångna attentat i Turkiet 2016, i urval. http://www.dn.se/nyheter/varlden/attentat-som-skakat-turkiet-under-2016/  De flesta av attentaten har utförts av IS/Daesh, något av Frihetsfalkarna, men Erdogan brukar rutinmässigt skylla allt på PKK.

Sverige: Rika politiker – fattiga pensionärer. Anders Borg (m), Björn Rosengren (s) och Filippa Reinfeldt (m) är de tre expolitiker som tjänar mest idag, det rör sig om många miljoner per år, skriver SvD. PR-konsulten Göran Persson, f.d. (s) tjänar också miljoner. Hans främsta insats som politiker var att skapa framtida fattigpensionärer, de övrigas insatser känner vi inte till; försämrad sjukvård och utebliven tandvårdsreform har vi dock ett vagt minne av. Men det måste ju löna sig att vara politiker. Vem har sagt att det ska löna sig för folket?

Ekonomin i Sverige går bättre än på länge, den är stabil och bra. Men varför märker vi inte av det i vardagslivet? Därför att denna ekonomi är en angelägenhet för en allt mindre, och rikare, del av befolkningen och det knappt finns någon offentlig sektor eller fördelningspolitik kvar. God ekonomi med ökande sociala klyftor är egentligen inte en god utan en dålig ekonomi. Och ”Nej till vinster i välfärden” har successivt utbytts mot ”Nej till mer än x % vinst i välfärden” vilket i sin tur kan förhandlas vidare.

Det s.k. Näringslivet myser. Samtidigt har sjuka inte råd att hämta ut sina mediciner och i varje gathörn sitter en fattig tiggare och fryser. Tar han fram sitt dragspel kommer Mats Olsson (v) och viftar med hammaren eller skäran. Det ska vara tyst på (f.d.) Folkhemmets gator. Men varför är det så svårt att andas?

Det finns inte längre någon socialism representerad i parlamentet. Desto mer utanför, i utanförskapet, mer eller mindre artikulerad. Vi har länge knackat på dörren men utan resultat. Nu måste vi bryta oss in! Minns den assassinerade presidenten Kennedys ord: ”Den som gör en fredlig revolution omöjlig gör en våldsam revolution oundviklig”.

Konsten: Köpenhamns fräscha graffititåg. Här är tämligen färska tågmålningar på Youtube: Running in Copenhagen.  Kim Matthiesen är fotografen på spåret. Även Wholecars!***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 2 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: