Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 23/12 2016. 1600-talskonst.

Världen: Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg har nekats tillträde till ett möte med Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely i Jerusalem, skriver Expressen och hänvisar till Times Of Israel. Anledningen ska vara Sverigedemokraternas politik. – Sveriges representant är medlem i ett parti med nynazistiska tendenser och därför valde utrikesdepartementet att inte inkludera henne i mötet med Hotovely, säger en talesman för Israels utrikesdepartement till Times Of Israel (AB).Se där, även Israel kan ha en förnuftig synpunkt för en gångs skull.

Sverige: Regeringen vill göra det billigare att spela in film i Sverige. Tillväxtverket har fått i uppdrag att utreda hur man genom skattelättnader kan minska filmbolagens inspelningskostnader (VK). Mycket positivt för svensk filmindustri som är en stor tillgång för landet.

Malmö/Lund: Den 27 juni i fjor hölls en demonstration mot den islamfientliga organisationen Pegida på Stortorget i Malmö. Ett fåtal representanter för Pegida möttes av drygt 1000 motdemonstranter. En 28-årig kvinna åtalades för störande av allmän ordning – enligt en polis på plats skrek hon högt och störde demonstrationen. 28-åringen själv menar att hon visserligen buropade under demonstrationen, men inte så högt att det störde förespråkarna från Pegida. De hade mikrofon och högtalare och kunde ändå göra sig hörda, menar hon. Malmö tingsrätt friar henne (SDS).

Konsten: Biskop Peder Winstrup var konstsamlare. I hans bouppteckning uppgavs att han ägde 41 målningar. På Historiska museet i Lund visas nu målningar av 1600-talets stora mästare som skildrar tiden när biskop Winstrup levde. Utställningen öppnade den 21 december och pågår till den 26 februari (SDS). På 1600-talet kunde dom måla! Hade någon av Gertrud Sandqvists elever på Konsthögskolan kunnat göra en målning med denna verkshöjd?


stilleben

Courtesy Johann Wilhelm Preyer : Still Life With A Glass Of Champagne.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 23 december, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: