Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 20/12 2016. Skatt på ojämlikhet.

Imorgon onsdag infaller årets kortaste dag. På torsdag går vi åter mot ljusare tider och dagarna kommer successivt bli längre. Håll ut!

Världen: 12 personer har dödats när en lastbil körde in i en julmarknad i Berlin. IS har tagit på sig dådet.

Världen: Ryske ambassadören i Ankara har mördats av en polis. Det verkar vara någon slags hämndaktion för Rysslands inblandning i Syrienkriget och för agerandet i Aleppo. Relationen mellan Turkiet och Ryssland har varit hårt ansträngd sedan Turkiet i november 2015 sköt ner ett ryskt stridsflygplan som kommit in på turkiskt luftrum (svd),

Världen: USA lider av rusande vd-löner. I fjol hade de 200 högst betalda en medianlön på nästan 180 miljoner kronor. Den har ökat med 90 miljoner på fem år, mitt under krisen. Det går knappt att beskriva det som en klyfta, avståndet mellan vd och anställd är astronomiskt.  1965 tjänade en vd 20 gånger mer än en anställd. 50 år senare handlar det om 300 gånger mer. 1978–2015 ökade amerikanska vd-löner med nästan 1 000 procent, medan vanliga löner ökade med drygt tio procent, enligt Economic Policy Insititute (ETC). Nu ska äntligen VD:arna och bolagen få betala skatt så att det svider. Skatt på ojämlikhet. Något för Sverige att genast ta efter.

Sverige: Stig Fredrikssons bok om Boris Jeltsin är en smärre katastrof. Det går inte att ärerädda högerextremisten Jeltsin som sprängde sitt parlament i luften, återinförde kapitalismen med nyliberal chockterapi, upplöste Sovjetunionen med landsomfattande misär och oligarki som följd och som uppträdde konstant berusad. Rysslands befolkning minskade med 10%, medellivslängden förkortades med 10 år och BNP reducerades med 50%. Jeltsin var en skurk värre än reformisten Gorbatjov, och Tsar Putins auktoritära regim blev resultatet. Ingen demokrati men fler diktaturer.

Sverige: Ett annat blatant fiasko är Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, som ännu en gång på kort tid fått ny chef; Anna Carlstedt. Det vore skonsammast för alla inblandade om detta överflödiga projekt lades ner fortast möjligt. Att bekämpa nazism och IS/Daesh-anhängare är redan en statlig angelägenhet och framförallt en uppgift för den folkliga antirasistiska opinionen.

Malmö/Lund: Jag passerar regelbundet Locus Medicus, den s.k. Läkarvillan vid Botan och där är det ett ständigt festande. Efter Lundagårds avslöjande om Hincus Medicus ska nu reglerna ses över (Lundagård).

Konsten: Joan Baez har valts in i The Rock and Roll Hall of Fame skriver New York Times. Nedan min målning av Joan Baez, o.p.d. Hon har den vackraste sångröst jag känner till; allting hos henne är vackert.


15

 S.Jacobson: Joan Baez.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 20 december, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: