Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 18-19/12 2016. NPD kan förbjudas.

Världen: Författningsdomstolen i Karlsruhe gör nu ett andra försök att besluta om tyska nazistpartiet NPD ska förbjudas, dess valda ledamöter i kommunerna mista sina platser och partikassan beslagtas av staten. I Finland vill statminister Juha Sipilä (c) förbjuda den nazistiska organisationen Finska motståndsrörelsen, landets mest militanta nazistorganisation. I Storbritannien är ett förbud på gång mot nynazistiska National Action, en aggressiv, antisemitisk och rasistisk organisation som bland annat hyllat det uppmärksammade mordet på Labourpolitikern Jo Cox (expo.se).

Sverige: Författaren och journalisten Lars Ragnar Forssberg jämför i sin bok ”Fenomenet GW” polisprofessorn med Astrid Lindgrens figur Karlsson på Taket; en briljant iakttagelse.

Malmö/Lund: Den 8 december öppnade musrestaurangen Il Topolino och nötbutiken Noix de Vie på Bergsgatan. Sedan dess har nyheten om miniatyrkonstverket spridits över världen, väckt Malmöbornas kärlek och hyllats av talkshowvärden James Corden. Under natten till söndagen fångades en livs levande gnagare på film när den försökte ta sig in i restaurangen(SDS).  Tidigare var en hamster där och nosade…Cute!

Malmö/Lund: Nästa vecka fyller Lunds universitet 350 år. Jag minns 300-årsjubileet mycket väl, det var 1968 och stämningen var spänd, det demonstrerades och var fullt med poliser överallt. Klas Hellborg gjorde Säpomännen nervösa genom att dra en stubintråd genom Lundagård. Studentkören sjöng ”Vi lever med en vulkan under oss” och det hade dom alldeles rätt i. Båstadkravallerna, Kårhusockupationen och den rituella bränningen av studentmössor i Lund hörde också till bilden. I Paris pågick studentrevolten med ockupationer och barrikadstrider och 10 miljoner arbetare gick ut i en vild generalstrejk. Vad kan man hoppas på denna gång? Det är fortfarande rätt att göra uppror…

Konsten: Min senaste målning, v.1.

wizard7

S. Jacobson: Wizard. O.p.p. 2016.

***

Lästips: Peter Glas’ läsning av Bob Dylans språkexperiment ”Tarantula” (1971). Han är onekligen något på spåret där. (Konsten att läsa Tarantula, i: Litterära händelser).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 december, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: