Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 17/12 2016. Fantasin till makten!

Världen: Runt 600 fångar tog över delar av det privatägda fängelset HMP Birmingham och startade bränder. Sent på fredagskvällen bröt strider ut på anstalten mellan fångarna och polisen. Upploppet på det privatägda fängelset HMP Birmingham startade på fredagsmorgonen i samband med att internerna ska ha nekats titta på tv och gå till gymmet. När vakter försökte få in de runt 400 fångarna i sina celler igen ska en intern fått tag i dennes nycklar (AB).

Så går det när fängelserna privatiseras i USA och England. Ett fängelse gick i konkurs och släppte ut alla fångarna. I USA finns två miljoner inlåsta, de flesta svarta och latinos, under slavliknande förhållanden. Men ledningen tjänar bra. Här i Sverige ville f. justitieministern Beatrice Ask följa efter och sälja fängelserna, Gud give att det aldrig händer.”Den princip som fängelserna utgör vill jag att vi avskaffar” sa Angela Davis.

Sverige: Det är viktigt att riksdagsledamöter följer de lagar de stiftar och avhåller sig från det som andra kan betrakta som oetiskt eller olämpligt. Det slås fast i uppförandekoden för riksdagsledamöter som nu har antagits. Gruppledarna och talmännen har klubbat koden som gäller för alla ledamöter från och med den 1 januari 2017. Koden sammanfattar de regelverk och värden som är centrala för ledamotsuppdraget. ”Den utgör på så sätt en gemensam etisk grund för uppdraget som ledamot”(AB). Jo pyttsan. Det där biter knappast på järnrören i SD. No way.

Malmö/Lund: Först en restaurang på Bergsgatan. Nu en pysselverkstad på Djäknegatan. Musvärlden fortsätter att växa i Malmö (KvP). Fantasin till makten!

Konsten: Jayson Mussons. Clemens Pollinger recenserar i SvD Jayson Mussons textila verk, gjorda av upprepade tröjor – och med en målerisk effekt.

mussons

Courtesy Jayson Musson: ”Neptune’s Only Daughter”, 2015, merceriserad bomull på duk. Foto: CF Hill art space, Sthlm.

 ***

Boktips:  Berglund/Sennerteg: Svenska koncentrationsläger i Tredje Rikets skugga. N&K 2010 (pocket). Under andra världskrigets slutskede fanns det ett dussintal läger för kommunister, utlänningar m.fl. i hela landet, i Skåne i Tjörnarp och i Sjöbo förberedde man ett, får man anta, utrotningsläger. Tage Erlander var chef för detta gulagsystem. Det hela var utomrättsligt på ungefär samma sätt som vår tids Guantanamo. En förbisedd del av vår historia noga dokumenterad. India Däck Bokcafé i Lund har böckerna som du inte hittar någon annan stans!

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: