Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 16/12 2016. Marimba Queens.

Det blir ömsom vin och ömsom vatten i denna krönika, jag kommenterar ju dagsnyheter, men Chimurenga och Marimba Queens är ändå något att bli förtjust över. Foto courtesy SDS.  Håll ut, snart är december slut!

Världen: Listan över de värsta skräckregimernas ledare är lång, men Filippinernas ”president” Rodrigo Dutarte står sig bra i konkurrensen. Han verkar uteslutande kommunicera med förolämpningar, och efter att ha varnats för att hans tidigare uttalanden kan leda till rättsliga åtgärder förtydligar han nu att han ”personligen bara dödat kriminella” (TT). Dödspatruller är visserligen en fascistisk tradition men det innovativa här är att skryta med det.

Sverige: Alice Bah Kuhnke riktade i P1 Morgon skarp kritik mot den dåvarande samordnaren Mona Sahlin. – Den utvärdering som regeringen tagit initiativ till är ingen rolig läsning, säger Alice Bah Kuhnke. Hon menar att direktiven från regeringen varit tydliga, men att de inte följts av Mona Sahlin (AB).

Vad jag förstår har inga samtal alls, eller åtminstone ytterligt få, kommit in till ”stödtelefonen”. Vilket måste bero på att hela upplägget är fel från början till slut. Det behövs ingen komplicerad statlig spionorganisation för att bekämpa högerextremism, det är bara att konsultera AFA, Expo, Segerstedtinstitutet och lokala antirasister. Islamisterna, som bara begår brott utomlands, är Säpos ansvar. Den radikala vänstern – som går i första linjen mot rasismen – ska ni bara lämna ifred. Lägg ner Samtalskompassen och Forum för Skevande Historia och återvänd omedelbart till verkligheten.

Sverige: Aktuelltfokus.se berättar om en lynchning av en person som gjort sig skyldig till övergrepp mot deras barn. Man kan kanske förstå det på ett sätt, men det har också förekommit att man lynchat helt oskyldiga, senast i England. En rasande mobb löser inte problemets orsaker: att det inte finns effektiva behandlingsprogram för förövare, och samtidigt håller det liv i en osund paranoia som inte går att kontrollera. Högerextrema har varit snabba att haka på.

Malmö/Lund: Kulturcentrum Skåne håller öppet hus denna fredag i sina lokaler på Kolonivägen. Då passar marimbaorkestern Chimurenga på att framträda två gånger, klockan 15.30 och 19.30 (SDS). Nedan ett klipp från min favoritorkester i denna genre, en repris på begäran: Reg Kehoe and his Marimba Queens. Jag blir både glad och upprymd när jag ser och lyssnar. Kolla särskilt in basisten! Detta förekom som en sorts pausmusik som kallades för en ”Soundie” i amerikansk film och på turnéer i USA under 1940-talet.


 

Uppdateringar: Jag har fyllt på listan ”SD-skandaler, ett litet urval”. Det är verkligen inte lätt att hålla jämna steg med deras oändliga skandaler men jag försöker. Trots det tror jag aldrig listan kan bli komplett, men den ger ändå en ganska bra översikt av den motbjudande SD-diskursen, deras tankar och känslor. Eller vad man nu ska kalla det. Ibland märker man det typiskt burleska draget hos högerpopulismen i form av vanligtvis misslyckade skämt men oftast är det rent och oförfalskat människohat som kommer i dagen. SMRs jargong är intill förblandelse lika. Mer upplysande än upplyftande alltså.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 16 december, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: