Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 15/12 2016. Time of Harmony.

Världen: På anarchistnews.org pågår just nu en intressant teoretisk diskussion om begreppet hierarki. Som jag begriper det är hierarki (alltså ett system av över- och underordning) en bristsjukdom. De i toppen har tillgång till allt, de i botten till ingenting och makten fördelas i pyramidform därefter. Ekonomisk och social jämlikhet är botemedlet. Time of Harmony.

Sverige: PRO föreslår fem steg mot ett bättre pensionssystem:  Höjt bostadstillägg – så att det täcker upp till 100% av en hyreskostnad på upp till 7 000 kr/mån.  Bättre uppräkning av pensionerna (genom att halvera den s k normen på 1,6 procent). Även garantipensionen måste följa inkomstutvecklingen.  Slopa bromsen i pensionssystemet, så att pensionerna inte sänks.  Omfördela arvsvinsterna till de med lägst pension (istället för – som idag – till alla i samma årskull).  Förändringar av pensionssystemet, så att alla får ett grundskydd (på en högre nivå än idag), och att en inkomstrelaterad pension läggs ovanpå denna.

Blygsamma krav men viktiga för alla fattigpensionärer som arbetat hela livet och nu inte kan försörja sig tack vare Göran Perssons pensionsöverenskommelse med borgarna i slutet av 1990-talet. Med det gamla ATP-systemet var man garanterad att få 65 procent av sin lön i pension. Nu är det helt och hållet upp till hur kapitalinstituten förvaltar pengarna och de har inget som helst intresse utöver att maximera sina vinster.

Malmö/Lund: Både universitetets Rektor och Medicinska fakulteten tar avstånd från sällskapet Hincus Medicus aktiviteter som Lundagård avslöjat i reportaget ”En osund kultur”.

Konsten: Paul Signac (1863-1935). Den sociala hamonin i ett anarkokommunistiskt samhälle.

signac5

Paul Signac, Au temps d’harmonie: l’âge d’or n’est pas dans le passé, il est dans l’avenir. (In the Time of Harmony: The Golden Age Is Not in the Past, It Is in the Future), 1894-95, oil on canvas, 300 x 400 cm.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 15 december, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: