Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 14/12 2016. Alternativ jul – alternativt samhälle.

Världen: Den syriska regimen har i praktiken återtagit hela Aleppo, en plats FN beskriver som ”total mänsklig härdsmälta”. Under eldupphör ska civila och stridande med start i gryningen evakueras ur den lilla återstående rebellfickan (AB). Vi hoppas nu att det är slut på civilbefolkningens lidanden. När också Raqqa är intaget borde IS/Daesh vara historia.

Sverige: Alternativ jul – alternativt samhälle. Under julen 1968 samlas tusentals altjul2människor i Stockholm med omgivningar för att fira en annorlunda jul tillsammans, som protest mot den kommersiella julen. Alternativ jul växer till en folkfest med ca 25 000 människor. Efter julen återstod många hemlösa och man stannade kvar på Konstfack under namnet Alternativt samhälle. Vid en debatt går man till gemensam aktion mot de sociala myndigheterna och kräver bl a samlingslokaler där alla kan träffas. På Filmarkivet.se finns ett halvtimmeslångt reportage från Alternativ Jul.

Då, 1968, förfärades man över att julhandeln omsatte 1,5 miljarder kronor. Idag omsätter den en bit över 60 miljarder kronor och slår ständigt nya rekord. Omkring 3 000 personer är hemlösa i Stockholm idag. Ofrivillig ensamhet gäller inte längre bara A-laget utan en växande del av befolkningen och under julhelgen blir det akut.  Samhället tar inte detta på allvar. Eller skjuter över problemet på Kyrkan. Allaktivitetshuset är en bättre lösning och i Lund har vi äntligen fått ett sådant, inte tack vare kommunen utan tack vare den radikala vänstern – där finns hjärtat i en hjärtlös tid.

Men åter till filmreportaget: det är absolut sevärt ! För mig är det nostalgiskt och för de yngre kanske det kan vara ett uppslag som går att använda också idag på ett eller annat sätt, vilket jag har sett att det gör. Behovet av icke-kommersiell gemenskap finns ju kvar! http://www.filmarkivet.se/movies/alternativ-jul-alternativt-samhalle/

Malmö/Lund: Antalet hemlösa barn i Lund har gått ner från 34 till 22 jämfört med förra hösten. De flesta bor med en eller två föräldrar på hotell och vandrarhem. Den enda gruppen hemlösa som ökat är åldrarna mellan 31 och 40 år (SDS). Men det ska självklart inte finnas ett enda hemlöst barn varken i Lund eller annorstädes!

Konsten: Jag gillar ljusdekorationen på Mårtenstorget i Lund. Det är en ren gjord av vita ledlampor och den ser ut att vara inspirerad av C.F. Hills berömda ensamma hjort. Nedan något ännu mer spektakulärt – ishotellet i Jukkasjärvi. Notera björnfällen på sängen. Varmt och skönt! Is är ett tacksamt material för de konstnärer som bygger hotellet varje år med allt från motorsåg till stämjärn och värmepistoler.


ishotellet1

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 14 december, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: