Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 14-15/12 2016. Poetisk graffiti.

Världen: ”Vuxnare. Mörkare. Krigsfilm, inte matiné för barn”, säger Jens Peterson i AB om nya Star Warsfilmen ”Rouge One” som verkar ha fått bra recensioner överlag. Jag väntar med att tycka något tills jag sett den själv, men jag har vissa farhågor. Science fiction är eskapism och fyller den funktionen bra. Då kan man inte fastna i actionvåld och dystopier – det har vi nog av i vardagen. Men som sagt, jag återkommer om detta. Den kanske är riktigt bra.

Världen: På tal om krigsfilm har Trump nu valt sin regering: miljardärer och militärer och ingen övre åldersgräns. Hur ska detta sluta?

Sverige: Kommunstyrelsens ordförande i Skurup Pierre Esbjörnssons (s) avgår efter nazistiska brandattentat och hot, för sin familjs skull. Skurups kommun har länge haft problem med kriminella nazistiska grupperingar. Det har skett attacker mot HVB-hem och förekommit förstörelse vid socialdemokraternas partilokal bland annat. Attacken mot Pierre Esbjörnssons bostad har rubricerats som mordbrand och bedömts som ett hatbrott men ingen person har hittills gripits som misstänkt för dådet (KvP).

Detta verkar obegripligt. Det kan inte finnas fler nazister i Skurup än att de kan förhöras allihop. Varför är polisen alltid så handlingsförlamad just inför naziterrorister? Det är mycket anmärkningsvärt om samhället lägger sig platt i stället för att markera ordentligt. Skulle inte hatbrotten prioriteras? Då det gäller att övervaka vänstern är polisen alltid på hugget enligt min erfarenhet – och det gäller inte bara lokalt.

Malmö/Lund: När man betalar med betalkort på bussen – vilket är bra – tar Lunds kommun ut en extra avgift på tio kronor – vilket är mindre bra. Nu visar det sig att den avgiften är olaglig, vilket (v) redan hade varnat för (SDS). Det allra enklaste systemet vore förstås nolltaxa som flera svenska kommuner redan infört. Fullt lagligt.

Konsten: Tankeväckande och poetisk stencil graffiti i Uppsala.


stencilgraffiti

Courtesy Anonymous artist / Jacob Kimvall.

vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 14 december, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: