Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 12/12 2016. Direkt aktion!

Världen: EU och Kuba har skrivit på det avtal om politisk dialog och samarbete som förhandlats fram under året. Överenskommelsen, med syftet att normalisera relationerna, skrevs under av Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parrilla, EU:s utrikeschef Federica Mogherini och företrädare för EU:s 28 medlemsländer vid en ceremoni i Bryssel (AB).

Världen: USA:s utrikesminister 1973-1977 Henry Kissinger, under skurkpresidenten Richard Nixon, är fortfarande hatad. Han var drivande bakom Vietnamkriget och dess miljontals offer och de fascistiska dödspatrullerna Operation Condor i Latinamerika. Vid en föreläsning i Oslo nyligen demonstrerades det mot hans närvaro. Demonstranterna anser att Kissinger ska dömas som krigsförbrytare, och det är det många andra som instämmer i, bl.a. Noam Chomsky.

Sverige: Bob Dylan kunde inte komma till Sverige denna december, men han kommer till våren istället då hans turné gästar både Stockholm och Lund!

Sverige: I Sverige råder principen att alla ska vara lika inför lagen men det vill SD-politikern Kent Ekeroth ändra på, rapporterar Expressen. För fyra år sedan föreslog han att utlänningar ska straffas hårdare än svenskar – och kunna utvisas även om de riskerar tortyr och dödsstraff. ”Jag ser ingen som helst anledning att behandla utlänningar lika humant som ens egna medborgare”, skrev Kent Ekeroth i ett mejl till Sverigedemokraternas partiledning våren 2012. Hur länge får han härja i riksdagen?

Malmö/Lund: ”Riv ner, klistra över, förstör!” skrev lundapolitikern Hanna Gunnarsson (V) om valaffischer som Sverigedemokraterna satt upp i Stockholm. Hon åtalades för uppvigling, men Lunds tingsrätt friar henne nu.

Malmö/Lund: Lundagård skriver om det hemliga sällskapet Hincus Medicus som sägs skrämma läkarstudenterna och uppträda sexistiskt.  Det är inte första gången som en osund kultur i studentlivet avslöjas. Nollningar och nationsfester har gång på gång orsakat negativ uppmärksamhet. Vem minns inte ”slavauktionen” på Hallands? Det finns också ett skumt sällskap på LTH. Min teori är att den sociala snedrekryteringen till universitetet ytterst ligger bakom. Med en mer normal sammansättning i studentkåren skulle överklassfasonerna och kotterierna försvinna. Ett sätt att uppnå större jämlikhet i studentlivet som visat sig vara effektivt är intagningspoäng för arbetslivserfarenhet och könskvotering. Men egentligen bör hela samhällssystemet förändras. Direkt aktion!

Konsten: Direkt aktion.


directaction

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 12 december, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: