Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 6/12 2016. A-ryhmä demonstrerar.

Världen: Inte mindre än 10 demonstrationer på Finlands självständighetsdag 6 december. Helsingforspolisen har tagit emot anmälningar till omkring tio demonstrationer och samlingar i olika storlek under självständighetsdagen. Polisen förbereder sig speciellt för två demonstrationer: Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration är sammankallad till Hagnäs torg och dess motdemonstration Helsingfors utan nazister ska samlas på Stationsplatsen utanför järnvägsstationen i centrum. Motdemonstrationen har ungefär 1600 anmälda på Facebook och arrangeras av Vänsterunga, nätverket Varisverkosto och den anarkistiska gruppen A-ryhmä (Yle). 15 000 personer går i demon ”Nu räcker det” med många trummor och skrammelinstrument. Endast två personer har hittills gripits.

Sverige: Ann Heberlein (som numera skriver för ultrahögerns organ Expressen) menar att det inte finns goda, eller onda människor. De flesta är väl en blandning och beroende på miljön utvecklas den ena eller den andra sidan. Men ytterst på normalkurvans flanker finns de helgonlika respektive psykopaterna. På samma sätt är det renodlat goda eller onda sällsynt, men det existerar. Det är en viss skillnad på Dalai Lama och Dr Mengele, och att en etikforskare inte ser detta är förstås anmärkningsvärt. En intressant iakttagelse är att det inte finns något deterministiskt samband mellan empati och intelligens. Däremot finns det nog ingen metafysisk ondska; den vanligaste varianten är strukturell. Svält orsakad av kapitalismen är ett bra exempel.

Sverige: Anna Hagwall (sd) som inte vill att judar ska få äga tidningar blir nu politisk vilde med bibehållen höjdarlön. Varför skattebetalarna överhuvudtaget ska underhålla sådana politiker, eller några politiker, är en verklig gåta.

Malmö/Lund: Reaktionerna på att socialtjänsten i Malmö har lämnat ut uppgifter om utvisade personer till polisen är många och starka. Enskilda personer och myndigheter har gett uttryck för frustration och socialtjänsten har av både företrädare för myndigheter och forskare uppmanats att inte följa lagen. Socialarbetare har hamnat i ett svårt läge mellan utlänningslagstiftningen och socialtjänstlagens uppdrag att ge stöd till utsatta människor. En familj har utvisats, andra gömmer sig (SDS).

Konsten: Charles Gaines.

gaines2

Courtesy Charles Gaines: Numbers and Trees: Central Park Series II: Tree #3, Susanne, 2015, black-and-white photographs and acrylic on Plexiglas on three panels, 8 x 10 1/2′. (artforum.com).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: