Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 4-5/12 2016. Det kan inte hända här.

Världen: ”Aldrig tidigare och aldrig senare har ett litet, fattigt land i tredje världen spelat så stor roll i världspolitiken. Av naturliga skäl har det mesta stödet gått till Latinamerika – men vad som var relativt okänt fram till 1990-talet var Kubas bidrag till avkolonialiseringen av Afrika” skriver Kajsa Ekis Ekman.

Världen: Diskrimineringsombudsmannen i Finland anser att polisen borde förbjuda nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Helsingfors på självständighetsdagen. Enligt specialsakkunnig Robin Harms vid Diskrimineringsombudsmannens byrå åtnjuter nazisterna inte rätt till yttrandefrihet och mötesfrihet (Yle).

Världen: En experimentell behandlingsmetod mot blodcancer har visat sig effektiv i försök, uppger företaget Novartis. Medicinen med genmodifierade T-celler slog ut en aggressiv form av blodcancer hos 82 procent av 50 barn och unga som testade den (AB). Cancerns gåta är inte löst men detta verkar vara ett steg i den riktningen. Barnleukemi har de bästa behandlingsresultaten av alla cancerformer.

Malmö/Lund: Demokrati är det värsta politikerna i Lund vet, och därför har ”medborgarförslagen” irriterat dem länge. Nu stryper man den möjligheten ytterligare. Varför ska folket blanda sig i folkstyret när det finns välbetalda yrkespolitiker?

Konsten: Peter Cornell skriver om höstens stora konsthändelse i Paris. ”Icônes de l´art moderne. La collection Chtchoukine” på Fondation Louis Vuitton. ”Samlingen speglar Chtchoukines personliga lidelse och känsla för kvalitet, långt mer än en konventionell museisamling. Målningarna lyser i sin råa skönhet, åh, så starkt de vill, så starkt de tror på måleriet och framtiden; det fanns inga gränser för det visuella, för en ny varseblivning av världen”.


icones


 ***

Nättips: Här finns en mycket intressant artikel som drar paralleller mellan afro-amerikansk antifascistisk dystopisk skönlitteratur, Sinclair Lewis bok ”It can´t happen here” (1935) och dagens Trump-situation.https://lareviewofbooks.org/article/happens-race-american-antifascist-literature/#!

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 4 december, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: