Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 4/12 2016. GAL-TAN-skalan.

Sverige: Den 3 december, på internationella funktionshinderdagen, arrangerade handikapprörelsen protester mot neddragningarna inom LSS och assistansen.
– Vi vill att regeringen ska bli medvetna om verkligheten de påverkar med sina vansinniga beslut, säger Thomas Jansson, FUB:s förbundsordförande (Riktpunkt.se).

Sverige: Bloggen Järnbastionen: ”…nu har i alla fall dessa utsugarnas apologeter kommit på att höger/vänster trots allt påminner lite för mycket om det här med klasskamp och annat obehagligt.  De har därför lanserat GAL-TAN-skalan, där ”GAL” står för ”Grön, Alternativ, Libertarian (frihetlig)” och ”TAN” står för ”Traditionell, Auktoritär, Nationalistisk”. I andra änden har vi TAN-anhängarna, som ”sätter traditionella värderingar högt, betonar lag och ordning samt inordnande under auktoriteter i samhället, och värnar nationen och det nationella i olika avseenden”. Kort sagt alltså en politisk skala som över huvud taget inte säger något om vilken klass som har makten, vilken klass som sugs ut och förtrycks, om vem som äger och inte äger, utan helt fokuserar på bekvämt abstrakta ”värderingar”.”


galtan-jpg


GAL-TAN är naturligtvis en bluff precis som Järnbastionen säger. I själva verket finns den ekonomiska huvudmotsättningen arbete-kapital mer än någonsin kvar. Med den politiska huvudmotsättningen ser det annorlunda ut. Både höger och vänster står för ett fortsatt industriellt storskaligt samhälle. Den gryende politiska huvudmotsättningen idag är den mellan fascism och anarkism, vilket kommer att visa sig allt tydligare i fortsättningen, read my lips.

Malmö/Lund: Yttrandefriheten anländer till Lund i en svart kub exakt klockan nio på fredagsmorgonen. En grön teleskoplastare plockar fram yttrandefriheten ur en stor, vit lastbil och kör sedan runt på Domkyrkoplatsen medan de ansvariga dividerar, skriver SDS. Om yttrandefriheten utanför denna kub alls existerar får vi inte veta. Yttrandefrihet har man i den mån man yttrar sig som alla andra.


yttrandefrihet-religion-vansterstalld


 ***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 december, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: